:)
Monia:
3. Napisz równanie prostej równoległej do prostej 2x{−y}{+4}{=0}przechodzącej przez
punkt M = (−7,2)
4. Iloma sposobami można ustawić 3 kobiety i 2 mężczyzn w szeregu przy założeniu, że:
a) na początku i na końcu szeregu stoi mężczyzna;
b) kobiety stoją obok siebie.
24 wrz 10:06
ja: 3. Jeśli ta prosta to 2x−y+4=0 to
y=2x+4
Prosta równoległa do tej prostej będzie miała ten sam współczynnik kierunkowy.
Twoja nowa prosta:
y=2x+b
Teraz podstaw punkt M i wylicz b.
4.a)
2!*3!
b)3*2!*3!
24 wrz 10:30
Monia: Aaa, to o to chodziło. A powiesz mi jak mam wyliczyć ten punkt M? Jestem cienka w tym
wszystkim
24 wrz 11:09
ja: Punkt M masz podany, więc go nie wyliczasz. Obliczasz natomiast współczynnik b.
no punkt M zawiera się w tej prostej
M(xm,ym)
No to podstawiasz i masz:
ym=2*xm+b
24 wrz 11:14
Monia: I to tyle
24 wrz 11:37
Monia: a to zadanie 4 jest zrobione? Bo tego do w ogóle nie zrozumiałam
24 wrz 11:39
ja: no masz a, b obliczone
podstawiasz i powinno wyjść:
y=2x+16
i to tyle.
w 4a) m−mężczyźni , k −kobiety
Tak trzeba ich ustawić:
mkkkm
mężczyzn możesz ustawić na 2! sposobów(mogą się "zamienić miejscami") a kobiety na 3!
sposobów.2!*3!
4b) Tutaj mamy 3 możliwe ustawienia:
mmkkk
mkkkm
kkkmm
3*2!*3!
24 wrz 11:45
Monia: głupie troche to zadanie heh, ale dziekuje za pomoc
24 wrz 13:00