Wzory na pole trojkata w ir3
piotrek: Witam
potrzebuje pilnie wzory powtarzam WZory na pole trojkata o wierzchołkach P Q R w przestrzeni
R3.
24 wrz 01:17
PW: Na przykład wzór Herona (operuje tylko długościami boków).
24 wrz 01:55
Gustlik: | | 1 | |
Jeżeli masz podane współrzędne wierzchołków, to P= |
| |AB→xAC→|, gdzie AB→xAC→ to |
| | 2 | |
iloczyn wektorowy wektorów.
Iloczyn liczysz tak:
niech wektory
u
→=[u
x, u
y, u
z]
w
→=[w
x, w
y, w
z]
u
→xw
→=
| i j k |
| ux uy uz |
| wx wy wz |
Oblicz współrzedne wektorów AB
→ i AC
→, potem ich iloczyn wektorowy − oblicz ten wyznacznik
np. metodą Sarrusa. A wartość iloczynu |AB
→xAC
→| oblicz jak długość wektora i wstaw do wzoru
na pole.
24 wrz 02:22