prawdopodobienstwo
ukasz: O zdarzeniach A,B ⊂ Ω wiadomo, że P(A)=1/4 P(B)=1/3, P(A∩B)=1/5
Oblicz P(A'∩B')
Jak sobie rysowalem wychodzilo mi:
P(A'∩B')=1− P(A∩B)
Ale jak sprawdzilem wynik to kompletnie nie pasowal.
23 wrz 23:51
Gustlik: Na "podwójne primy" są prawa de Morgana:
1. (AUB)'=A'∩B'
2. (A∩B)'=A'UB'
z 1. masz:
P(A'∩B')=P(AUB)'=1−P{AUB)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= |
| + |
| − |
| =... i wstaw do wzoru powyżej. |
| | 4 | | 3 | | 5 | |
24 wrz 02:55
ukasz: dzieki
24 wrz 11:39