Algebra
ogipierogi: W zbiorze R działanie ◯ jest określone wzorem,a◯b=a+b−ab, Sprawdź czy jest grupą.
Sprawdziłem już czy jest łączne i przemienne. Jest.
Teraz mam pytanie o element neutralny i odwrotny, czy dobrze myślę:
Element neutralny
a◯e=a ⇒ a+e−ae=a ⇒ e−ae=0 ⇒ e(1−a)=0
i teraz moje pytanie, co będzie tym elementem neutralnym? czy jest to 0?
Element odwrotny
tutaj już nie pójdę dalej bo nie wiem jaki jest element neutralny...
Mam nadzieję że ktoś mi pomoże
23 wrz 23:20
Trivial:
a♣0 = a + 0 − 0 = a
0♣b = 0+b−0 = b
No to jak będzie?
23 wrz 23:27
ogipierogi: 0 jest elementem neutralnym.
Tylko jak teraz wyznaczyć element odwrotny?
23 wrz 23:32
Trivial:
Bardzo prosto. Należy rozwiązać układ równań:
(niewiadomą jest x).
Jako, że działanie jest przemienne, wystarczy rozwiązać jedno z tych równań, np. pierwsze.
a♣x = a + x − ax = x(1−a) + a = e = 0
Tyle, że dla a = 1 pojawia się problem, gdyż:
1♣x = 1 + x − x = 1
23 wrz 23:45
ogipierogi: wiec nie ma elementu odwrotnego?
23 wrz 23:48
PW: a◯b=0 ⇔ a + b −ab = 0 ⇔ b(1−a) = −a
| | a | |
b = |
| − wszystko gładko, ale dla a=1 działanie nie jest wykonalne, nie ma elementu |
| | 1−a | |
odwrotnego dla a=1
23 wrz 23:49
Trivial: Jest, ale nie dla każdego a.
23 wrz 23:49