Funkcja
Kostek:
| | x2+4x+5 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| . Wykres funkcji f przesunięto o wektor |
| | x2+4x | |
u=[p,0], otrzymując wykres funkcji g. Znajdź wzór funkcji g i współrzędne wektora u wiedząc, że
wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY
Skoro ma być symetryczny względem osi OY, to f(−x) ?
23 wrz 22:47
ZKS:
Ustal dziedzinę.
23 wrz 22:57
ZKS:
Zapisz jak wygląda wzór funkcji f(x) jeżeli przesunięto go o wektor u→ = [p ; 0].
23 wrz 22:58
Kostek:
D=R\{−4,0}
23 wrz 22:59
Kostek:
ZKS ale mam podane, że jest symetryczny względem osi OY.
23 wrz 22:59
ZKS:
Zapisz wzór funkcji g(x) czyli f(x) po przesunięciu o wektor u→ = [p ; 0].
23 wrz 23:00
ZKS:
"... wykres funkcji g(x) jest symetryczny względem osi OY."
Wykres funkcji g(x) jest symetryczny względem osi OY a nie f(x).
23 wrz 23:02
Kostek:
Za x mam podstawić ''−p'' ?
23 wrz 23:03
ZKS:
Nie. Wiesz jak się przesuwa wykres o podany wektor?
23 wrz 23:04
23 wrz 23:08
ZKS:
Niestety nie.
| | 1 | |
Mając przykładowo funkcję y = |
| i chcemy ją przesunąć o wektor v→ = [p ; q] to wykres |
| | x | |
| | 1 | |
wygląda tak y = |
| + q |
| | x − p | |
23 wrz 23:14
Kostek:
Czyli brakuje po prostu 0 ?
23 wrz 23:15
Kostek:
Ja już dziś kończę, jutro postaram się dokończyć. Dziękuje za pomoc
23 wrz 23:19
Kostek: Dziękuję*
23 wrz 23:19
ZKS:
O głupie + 0 bym się nie czepiał. Jeżeli wykres f(x) przesuniesz o wektor u→ = [p ; 0] to
teraz można zapisać f(x − p).
23 wrz 23:20
ZKS:
Jeżeli załapiesz jak przesunąć to teraz wystarczy skorzystać z tego że jeżeli funkcja
f(x − p) = g(x) jest symetryczna względem osi OY to spełnia warunek h(x) = h(−x)
f(x − p) = f(p − x).
23 wrz 23:22
ZKS:
Na zdrowie.
23 wrz 23:23