| P(A∩B) | ||
P(B|A) = | prawdopodobieństwo warunkowe | |
| P(A) |
P(AUB)=P(A)+P(B) −P(A∩B)
8P(A∩B)= 0,45−P(A∩B) ⇒ P(A∩B)= 0,05
a) Zdarzenia A i B są niezależne , jeżeli P(A∩B)= P(A)*P(B) ( sprawdź
b)prawdopodobieństwo warunkowe :
| P(A∩B) | ||
P(B|A)= | =..... | |
| P(A) |
Eta i pozostali Forumowicze: Mam propozycję co do rysowania − zobacz rysunek. U moich
uczniów ten sposób ryzowania i "wymiarowania" zbiorów robi furorę − wszystko widać jak na
dłini i mozna prawdopodobieństwa obliczać z odcinków. Rysujemy zbiór A, tak żeby przylegał do
lewego, górnego i dolnego boku prostokąta. Cały czarny prostokąt to oczywiście Ω, a P(Ω)=1.