Wartość bezwzględna
har: Witam, mógłby mi ktoś zrobić to zadanie:
|x−2|−|x+2|=4
Chodzi mi o obliczenia i wynik.
Z góry dzięki.
23 wrz 22:06
Kostek:
|x−2|−|x+2|=4
10(−∞,−2)
−x+2−(−x−2)=4
−x+2+x+2=4
4=4 prawda
20 <−2,2)
−x+2−(x+2)=4
−x+2−x−2=4
−2x=4
x=−2∊<−2,2)
30 <2,∞)
x−2−x−2=4
−4=4 sprzeczność
x∊(−∞,−2>
23 wrz 22:09
Garth:
A samodzielnie co udalo Ci sie uzyskac? Czy w ogole nie wiesz, jak sie za to zabrac?
23 wrz 22:09
Bogdan:
10. po słowie prawda trzeba dopisać: x∊(−∞, −2)
23 wrz 22:12
har: To znaczy wiem, ale chodzi mi o domykanie przedziałów. Bo np tutaj jest, że 10(−∞,−2) 20
<−2,2)
30 <2,∞) ale widzę że jest również tak: 10(−∞,−2) 20 <−2,2> 30 (2,∞) . I nie wiem czy jest
to obojętne czy nie?
23 wrz 22:18
5-latek: Sugeruje CI abys trzymal sie albo takiego zapsu (na tym przykladzie ) (−∞ −2) <−2,2) <2
,∞) albo (−∞,−2> (−2,2> (2,∞)
24 wrz 09:07
har: Dzięki
24 wrz 16:08
har: Tylko w zależności od tego z jakiej strony domykamy, wynik może chyba być inny?
24 wrz 16:09
har: Bo w zeszycie zrobię ok, ale w odp. w książce czasami jest inaczej, czyli tak jakbym z innej
strony domykał
24 wrz 16:19