prawdopodobienstwo
jest: Sposrod liczb −2,−1,1,2 losujemy kolejno ze zwracaniem liczby x i y. Doswiadczenie powtarzamy
tak
dlugo, az otrzymamy pare liczb spelniajaca warunek x2−y<0. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze
wykonamy co najwyzej trzy takie doswiadczenia.
23 wrz 22:01
jest: up
23 wrz 23:11
jest: 7up huehue
23 wrz 23:27
...:
3/8?
23 wrz 23:28
jest: 169/512
wydaje mi sie ze trzeba tu schemat bwenoulliego ale probawlem dodac prawdopodobienstwa( za
pierwszym razem, za drugim, za trzecim) ale nie wyszlo, musialem cos zle obliczyc, tylko
mianownik dobrze wyszedl.
23 wrz 23:35
PW: Nie poganiaj, lecz spróbuj opisać przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω.
Na razie nie rozwiązuj − opisz językiem matematycznym, na czym polega pojedyncze doświadczenie.
Jeżeli uczysz się o schemacie Bernoulliego, opisz takie pojedyncze doświadczenie w terminach
"sukces − porażka".
23 wrz 23:38
jest: no wiec tak:
sukces, otrzymanie pary liczb spelniajacej warunek x2−y<0
prawdopodobienstwo sukcesu:
omega−42
A−(x=−1,y=2) lub (x=1,y=2)
P(A)=2/16
Co najwyzej trzy, wiec musze obliczyc prawdopodobienstwo wtedy kiedy uda sie za trzecim pozniej
za drugim i za pierwszym i je dodac.
Gdzie zle mysle?
23 wrz 23:43
jest: x2−y<0 *
23 wrz 23:44
Mila:
x x
2 y
−2 4 −2 ,−1, 1 , 2 dla żadnego y nie jest spełniony warunek
−1 1 −2 ,−1, 1 , 2 dla y=2 jest spełniony warunek
1 1 −2 ,−1, 1 , 2 dla y=2 jest spełniony warunek
2 4 −2 ,−1, 1 , 2 dla żadnego y nie jest spełniony warunek
Prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie
Jaki masz wynik w odpowiedzi?
23 wrz 23:55
jest: 169/512
23 wrz 23:57
Mila:
n=3 liczba prób
| | | | | | | |
P(A)= | p1*q2+ | *p2*q1+ | *p3 *q0 |
| | | | |
| | 1 | | 7 | | 1 | | 7 | | | | 1 | |
P(A)=3* |
| *( |
| )2+3*( |
| )2* |
| + | *( |
| )3= |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | | 8 | |
| | 3*49 | | 3*7 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| = |
| | 512 | | 512 | | 512 | |
Jeszcze jutro sprawdzę teorię. To zerknij tu.
PW zerknij, późno, nie chcę budzić nikogo, aby sięgnąć po książkę.
24 wrz 00:12
jest: Wyglada dobrze, nie wiem czemu nie chcialo mi wyjsc, musze sprawdzic swoje obliczenia

dzieki za pomoc
24 wrz 00:18
jest: bo ja robilem 3 po1
2 po 1
1 po 1
nie wiem czemu caly czas 3 po( i tu sie zmienia)
24 wrz 00:23
Mila:
Jutro zgłębimy problem, dobranoc.
24 wrz 00:26
PW: Za taki zapis
omega−42
zostaniesz wyśmiany. Miało być językiem matematycznym.
Ω = {(x,y): x,y∊{−2,−1,1,2}}
|Ω|=4
2
Za sukces uznajemy wylosowanie takiej pary, dla której x
2−y<0, to znaczy jednej z dwóch par:
(−1,2) lub (1,2). Zgodnie z tzw. klasyczną definicją prawdopodobieństwa należy uznać, że
prawdopodobieństwo sukcesu p jest równe
| | 7 | |
a więc prawdopodobieństwo porażki q=1−p= |
| . |
| | 8 | |
Doświadczenie powtarzamy w niezmienionych warunkach. Liczba powtórzeń nie jest znana, zależy od
liczby kolejnych następujących po sobie porażek. Budujemy więc nową przestrzeń Ω' = {1, 2, 3
4,...} (zdarzeniami są liczby naturalne dodatnie), w której prawdopodobieństwo P'(n) określamy
jako równe osiągnięciu kolejnych (n−1) porażek i n−tego sukcesu w schemacie Bernoulliego o n
próbach.
Przestrzeń (Ω',P') zawiera nieskończenie wiele zdarzeń, więc warto byłoby sprawdzić, czy P'
jest dobrze określone − a tu ci suma szeregu, studencie.
Naszym zadaniem jest rzeczywiście obliczenie P'(1)+P'(2)+P'(3).
24 wrz 00:36
PW: Mila , nie widziałem Twojego rozwiązania. Być może udziwniam, ale jeśli pytający jest
studentem, to należy uznać, że przestrzeń ma nieskończenie wiele zdarzeń elementarnych Sukces
może wypaść dopiero za 12345768 razem, a my mamy ocenić prawdopodobieństwo, że za pierwszym,
drugim lub trzecim.
24 wrz 00:43
jest: Dzieki, jutro sie zaglebie w to co napisales, bo tez juz senny jestem

ja studia bede dopiero
zaczynal,ale chcialem sobie prawdopodobienstwo(niektorze rzeczy) do przodu zrobic.
24 wrz 00:44
jest: I Dobranoc Mila
24 wrz 00:46
jest: To jest ostatnie zadanie z dzialu schemat bernoulliego, reszte zrobilem ale tego dalej do konca
nie rozumiem , jutz troche lepiej ale dalej mam luki. To ile wynosi p i q oczywiscie wiem ale
dalsza czesc tak nie do konca.
24 wrz 15:07
Basia:
nie widzę tu w ogóle zastosowania klasycznego schematu Bernouli'ego
jedynie początek
A − co najwyżej trzy próby ⇔
sukces w pierwszej lub (porażka w pierwszej i sukces w drugiej) lub
(porażka w pierwszej i porażka w drugiej i sukces w trzeciej)
P(A) = p + q*p + q*q*p =
| 1 | | 7 | | 1 | | 7 | | 7 | | 1 | |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| 64 + 7*8 + 49 | |
| = .................. |
| 83 | |
policzyć i tyle
24 wrz 15:56
jest: aa juz chyba wiem, dzieki
24 wrz 16:13
Mila:
Możesz obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
A' −w trzech doświadczeniach mamy porażkę
| | 1 | |
p= |
| prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 8 | |
| | 7 | |
q= |
| prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie |
| | 8 | |
| | 7 | | 343 | |
P(A')=( |
| )3 = |
| prawdopodobieństwo porażki w trzech próbach |
| | 8 | | 512 | |
24 wrz 16:17
Basia: | | 7 | |
q = |
| oczywiście  chochlik, ale chyba się połapałeś |
| | 8 | |
24 wrz 16:19
Basia:
P(A') = prawdopodobieństwo trzech porażek w trzech próbach

faktycznie można zastosować klasyczny schemat Bernouli'ego :0
Witaj [L[Milu]]
24 wrz 16:22
Mila:
Witaj Basiu, takie zadania umieszczają w dziale : Schemat B.
Wiadomo jednak, że w prawdopodobieństwie są różne drogi do sukcesu.
24 wrz 16:26