Funkcja
Kostek:
Funkcja f, określona na zbiorze liczb rzeczywistych dodatnich, każdej liczbie x∊R
+
przyporządkowuje jej odwrotność pomnożoną przez 18
a) podaj wzór funkcji
b) Uzasadnij, że wszystkie punkty funkcji f znajdują się w I ćwiartce układu współrzędnych
18>0 prawda
c) Wyznacz wszystkie te punkty należące do wykresu funkcji f, których obie współrzędne są
liczbami naturalnymi ?
23 wrz 21:58
Mila:
x*y=18
Szukaj po kolei.
1*18=18
......
23 wrz 22:03
Kostek:
Czy b) jest dobrze zrobiony ?
23 wrz 22:03
Mila:
b) +
23 wrz 22:05
Kostek:
?
Dzielniki 18{1,2,3,6,9,18}
(1,18) (3,6) (2,9) (6,3) (9,2) (18,1)
23 wrz 22:11
Kostek:
?
23 wrz 22:16
Mila:
Dobrze.
Zbiór dzielników tak pisz:
D18={1,2,3,6,9,18}
23 wrz 22:19
Kostek:
Dobrze, będę pamiętał
23 wrz 22:20
Kostek:
Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej przyporządkowuje największą liczbę parzystą mniejszą od
x.
a) Podaj zbiór wszystkich miejsc zerowych funkcji f.
23 wrz 22:31
Tomek: f(D)=(0, 2>
23 wrz 22:47
Kostek:
Czemu tak ?
23 wrz 22:47
Tomek: wróć x∊(0, 2>
23 wrz 22:49
Tomek: np.
f(0)=−2
f(0,1)=0
f(1)=0
f(2)=0
ale
f(2,1)=2
trzeba wziąć to zadanie na logike...
23 wrz 22:51
Mila:
f(1)=0
f(2)=0
a)(0,2> zbiór miejsc zerowych
23 wrz 22:52
Kostek:
A jak byśmy wzięli f(−100) ?
23 wrz 22:56
Mila:

f(−100)=−102
23 wrz 23:08
Kostek:
Ale jak tu wyznaczyć to miejsce zerowe ?
23 wrz 23:08
Mila:
Przecież masz o o godzinie 22:52 wyznaczone.
23 wrz 23:57
Kostek:
Nadal nie rozumiem dlaczego (0,2>
25 wrz 18:47
Mila:
Z definicji podanej funkcji
f(0)=−2 bo −2 to największa liczba parzysta mniejsza od argumentu 0
| | 1 | | 1 | |
f( |
| =0 bo 0 to największa liczba parzysta mniejsza od argumentu |
| |
| | 10 | | 10 | |
f(1)=0 bo o to największa liczba parzysta mniejsza od argumentu 1
itd f(1,5)=0 bo 0 to największa liczba parzysta mniejsza od argumentu 1,5
f(2)=0 bo o to największa liczba parzysta mniejsza od argumentu 2
Miejsce zerowe funkcji to
argument dla którego funkcja przyjmuje wartość
zero.
Dla argumentów x∊(0,2> ta funkcja ma wartość 0.
25 wrz 19:08
Kostek: Więc czemu nie <0,2>
25 wrz 19:13
Mila:
Dla x=0 mamy
f(0)=−2 bo liczba parzysta ma być mniejsza od argumentu
25 wrz 19:17