Oblicz objętość tego graniastosłupa.
wajdzik:

Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o bokach długości a i kącie rozwartym o mierze
| | 2π | |
|
| . Przekątne dwóch ścian bocznych wychodzących z wierzchołka kąta rozwartego dolnej |
| | 3 | |
| | π | |
podstawy tworzą kąt |
| . Oblicz objętość tego graniastosłupa. |
| | 4 | |
Mam problem ze stereometrią, w ogóle nie wiem jak się brać na początku za takie zadania.
Może ktoś pomóc?
23 wrz 21:39
dero2005:
ponieważ kąt ostry wnosi 60
o f = a
obliczamy d
z wzoru cosinusów obliczmy s
z wzoru Pitagorasa obliczmy h
V = P
p*h =
23 wrz 22:24
wajdzik: dzięki, już analizuje.
23 wrz 23:07
wajdzik: d obliczę z tw. Pitagorasa
23 wrz 23:26
wajdzik: Nie, nie obliczę d z tw. Pitagorasa, już zmieniam..
23 wrz 23:27
wajdzik:
2a
2*sin
260=d*a
teraz się zgadza?
23 wrz 23:30
wajdzik:
23 wrz 23:47
dero2005:
ale f = a bo kąt ostry ma 60
o
porównujemy wzory i wstawiamy f = a
d = a
√3
teraz zajmiemy się trójkątem czerwonym i obliczamy s ze wzoru cosinusów
d
2 = 2s
2 − 2s
2cos45
o
obliczamy wesokość h z pitagorasa
h
2 = s
2 − a
2 = 3a
2(2+
√2) − a
2 = a
2(5−3
√2)
h = a
√5−3√2
liczymy objętość
czy tak może być
24 wrz 20:25