Funkcja różniczkowalna jest ciągła - dowód...
V.Abel: Dobry wieczór

Kto z Was potrafi udowodnić, że jeżeli funkcja jest różniczkowalna w punkcie x
0, to jest
ciągła i pokazać, że odwrotne twierdzenie nie jest prawdziwe?
Ja się nad tym troszkę zastanawiam i jednak potrzebuję wyjaśnień, bardzo proszę.
23 wrz 21:30
PW: Odwrotne przez kontrprzykład:
f(x) = |x|
jest ciągła w x0=0, a nie jest w tym punkcie różniczkowalna.
23 wrz 22:47
asdf: tzw. "ostrze"
23 wrz 23:00
Trivial:
Dowód nie wprost:
Jeżeli funkcja f jest różniczkowalna w x
0 to istnieje granica właściwa
| | f(x)−f(x0) | |
g = limx→x0 |
| |
| | x−x0 | |
Załóżmy, że funkcja różniczkowalna f jest nieciągła w x
0. Wtedy mamy:
lim
x→x0 f(x) − f(x
0) = δ, gdzie δ∊R\{0}
Zatem:
co nie jest granicą właściwą − mamy sprzeczność, a zatem każda funkcja f różniczkowalna w x
0
jest też ciągła w x
0. □
23 wrz 23:59
Trivial: Zauważyłem błąd w moim dowodzie (mały, idea jest dobra). Ciekawe czy ktoś wypatrzy.
24 wrz 11:50
Basia: już dawno wypatrzyłam

δ może się równać ±
∞
24 wrz 11:51
Trivial: Nie tylko!
24 wrz 11:52
Basia: poza tym skąd wiadomo, że limx→x0f(x) w ogóle istnieje ?
24 wrz 11:56
Basia: zdaje mi się, że łatwiej udowodnić kontrapozycję:
nie jest ciągła ⇒ nie jest różniczkowalna
ale też trzeba trzy przypadki rozważyć
1. limx→x0 f(x) nie istnieje
2. istnieje, ale nie jest skończona
3. istnieje i jest skończona, ale ≠ f(x0)
24 wrz 11:59
Trivial:
No właśnie tam jest błąd. Trzeba rozpatrzyć dwa przypadki:
limx→x0+ f(x) − f(x0) = δ+, δ+ ∊R\{0}∪{±∞}
limx→x0− f(x) − f(x0) = δ−, δ− ∊R\{0}∪{±∞}
24 wrz 11:59
Trivial:
I teraz skoro g ma właściwa to tym bardziej muszą być właściwe g+, g−, a nie są (dodatkowo
mogą być różne).
24 wrz 12:00
V.Abel: Cześć, dzięki za zinteresowanie sprawą

Trivial dlaczego nieskończoność nie należy do liczb rzeczywistych?
Nie można tego jakoś tak wprost?
widzę, że będzie z tym zabawa...
24 wrz 12:03
Trivial:
Ponieważ R = (−∞,+∞). Nawet jeśli chciałbyś dołączyć ±∞ do liczb
rzeczywistych, straciłbyś bardzo cenną własność ciała liczb rzeczywistych (chodzi o
niezachowanie znaku):
Np. dla x=−∞ miałbyś:
| | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = ±∞ ← ± powoduje problem. |
| | | | 0 | |
24 wrz 12:08
Trivial: A czy można jakoś wprost nie wiem. Ten dowód sam wydumałem.
24 wrz 12:12
Trivial:
A już wiem jak można.
Różniczkowalność w punkcie x
0 implikuje, że istnieje granica właściwa
| | f(x)−f(x0) | |
limx→x0 |
| = f'(x0) ∊ R |
| | x−x0 | |
Zbadajmy warunek ciągłości
| | f(x) − f(x0) | |
limx→x0 [f(x) − f(x0)] = limx→x0 (x−x0) |
| = |
| | x−x0 | |
= lim
x→x0 (x−x
0)*f'(x
0) = 0.
24 wrz 12:18
Basia:
| | f(x)−f(x0) | |
limx→x0 [f(x)−f(x0)] = limx→x0 |
| *(x−x0) = g*0 = 0 |
| | x−x0 | |
i koniec zabawy
24 wrz 12:20
V.Abel: Ok, musze to jeszcze ogranac

a implikacja odwrotna?
24 wrz 12:33
Trivial: PW już udowodnił przez kontrprzykład.
24 wrz 12:40
V.Abel: widzę, ale nie widzę, żeby to było dowód.
tak w ogole, co to jest kontrprzykład?
24 wrz 12:42
Trivial:
Kontrprzykład to przykład dla którego twierdzenie nie zachodzi, a zatem twierdzenie to jest
nieprawdziwe.
|x| jest ciągłe w R, a nie jest różniczkowalne w punkcie x = 0. Trzeba tylko to pokazać.
24 wrz 12:45
Basia:
@V.Abel
Twierdzenie: każda liczba całkowita jest parzysta
Kontrprzykład: nieprawda bo 3 jest liczbą nieparzystą
inaczej mówiąc:
Twierdzenie: dla każdego x coś zachodzi
Obalenie twierdzenia: istnieje takie x, dla którego to coś nie zachodzi
jeszcze inaczej:
Twierdzę, że każdy kot ma zielone oczy.
A Ty mówisz: Nieprawda; mój kot ma czarne.
Podałeś kontrprzykład, obaliłeś twierdzenie
24 wrz 13:12
Basia:
a porządnie rozpisany dowód wygląda tak:
| | f(x)−f(x0) | |
y = f(x) jest różniczkowalna x p−cie x0 ⇔ limx→x0 |
| = g |
| | x−x0 | |
(istnieje i jest liczbą skończoną)
⇒
[lim
x→x0f(x)] − f(x
0) = lim
x→x0 [ f(x) − f(x
0) ] =
// bo f(x
0) nie zależy od x
| | f(x)−f(x0) | |
limx→x0 |
| *(x−x0) = |
| | xx0 | |
| | f(x)−f(x0) | |
limx→x0 |
| *limx→x0(x−x0) = g*0 = 0 ⇒ |
| | xx0 | |
lim
x→x0f(x) = f(x
0) ⇒
def. y=f(x) jest ciągła w p−cie x
0
24 wrz 13:18
V.Abel: Dzięki, ogromne dzięki
24 wrz 19:14