Kamil: Statystyka − Studia
Pewna centrala obsługuje 1500 abonentów. Prawdopodobieństwo, że abonent zadzwoni do centrali w
sprawie awarii wynosi p=0.0009. Oblicz prawdopodobieństwo, że w tej sprawie zadzwoni :
1) Dokładnie 6 abonentów
2) więcej niż 5
3) Mniej niż 9
4) co najwyżej dwóch
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
23 wrz 21:04
Trivial:
Zastosuj rozkład dwumianowy.
| | | |
1) p = | 0.00096*(1−0.0009)1500−6 = 0.2168% |
| | |
2) p = P(X > 5) = 1 − P(X ≤ 5) = 1 − F(5) = 0.2667%
3) p = P(X < 9) = P(X ≤ 8) = F(8) = 99.99879%
4) p = P(X ≤ 2) = F(2) = 84.55%
| | | |
Gdzie F(x) = ∑i=0..x | 0.0009i(1−0.0009)1500−i |
| | |
23 wrz 21:49