Liczby
Kostek:
Liczba a i b są względnie pierwsze. Podaj zależność jaka zachodzi między liczbami a i b
Wiem co to znaczy, że liczby są względnie pierwsze.
23 wrz 20:56
Kostek: ?
23 wrz 22:33
Mila:
NWD(a,b)=1
23 wrz 22:40
Kostek:
Mila bo jeśli są względnie pierwsze to ich wspólnym dzielnikiem jest 1

A jest jakaś
jeszcze inna zależność ?
23 wrz 22:42
Kostek:
b=na gdzie n∊N Takie coś mam w odpowiedziach ?
23 wrz 23:01
Mila:
Dokładnie przepisz zadanie.
8 i 15 liczby względnie pierwsze, czy zachodzi taki związek, jak napisałeś? Nie.
Coś mi się tu nie podoba.
23 wrz 23:11
Kostek:
To co napisałem jest do podpunktu d)
Liczba a jest pierwsza, natomiast liczby a i b nie są względnie pierwsze. Podaj zależność
między liczbami a i b ?
23 wrz 23:14
Mila:
To masz sytuację np . taką
a=3, b= 45
b=3*15
b=n*a, n∊N+
23 wrz 23:37
Kostek:
Ale 3 i 25 nie są liczbami względnie pierwszymi ?
24 wrz 16:19
Mila:
Są.
NWD(3,25)=1
24 wrz 16:21
Kostek:
a=3 b=45
przecież 45 dzieli się przez 3 ?
24 wrz 16:23
Mila:
Kostek, patrz, co piszesz .
Przykład 3 i 45 jest do punktu(d), o ile dobrze napisałeś treść:
"Liczba a jest pierwsza, natomiast liczby a i b nie są względnie pierwsze."
b=n*a
Podałam przykład, abyś to zrozumiał.
a=3 liczba pierwsza
b=45
a i b nie są względnie pierwsze, to oznacza, że mają wspólny dzielnik >1, czyli to może być
tylko a.
NWD(3,45)=3
45=n*3, n=15
24 wrz 16:31
Kostek:
Dziękuję

, teraz już jaśniej
24 wrz 16:39
Kostek: Tylko jeszcze jak na maturze wpaść na taki pomysł

?
24 wrz 16:48
Mila:
Wszystko przychodzi z czasem, rozwiązuj zadania, widzę na forum, że niektóre zadania ładnie
rozwiązujesz.
24 wrz 16:54