matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie... jakmożna to prosiłbym :)
Błażej S.:
Rozwiąż równanie
23 wrz 20:27
ZKS:
||3 − 2x| − 1| = 2|x| ||2x − 3| − 1| = 2|x| |2x − 3| − 1 = 2x ∨ |2x − 3| − 1 = −2x |2x − 3| = 2x + 1 ∨ |2x − 3| = 1 − 2x 2x + 1 ≥ 0 ∧ 1 − 2x ≥ 0
1
1
1
1
x ≥ −
∧ x ≤
⇒ x ∊ [−
;
]
2
2
2
2
2x − 3 = 2x + 1 ∨ 2x − 3 = −2x − 1 ∨ 2x − 3 = 1 − 2x ∨ 2x − 3 = 2x − 1
1
−3 = 1 (sprzeczność) x =
∨ x = 1 (sprzeczność z założeniami) ∨ −3 = −1 (sprzeczność).
2
1
Ostatecznie x =
.
2
23 wrz 20:37