matematykaszkolna.pl
FIZYKA - NATĘZENIE POLA ELEKTROSTATYCZNEGO Piotr 10: Trivial jak będziesz miał czas to wejdź tutaj emotka Wyznacz natężenie pola elektrostatycznego w środku kwadratu o boku a,w przypadku gdy: a)w trzech wierzchołkach kwadratu znajdują się trzy jednakowe ładunku q; b)w wierzchołkach kwadratu znajdują się cztery jednakowe ładunki q; c) w dwóch kolejnych wierzchołkach kwadratu znajdują się ładunku dodatnie +q, a w dwóch następnych −− ujemne −q, przy czym wszystkie ładunku mają te same wartości. W sumie zrobiłem podpunkt a) i b)
 2kq 
w a) E=

. Są trzy takie same natężenia, ale mają inne zwroty
 a2 
Dwa natężenia się równoważą(maja przeciwne zwroty)
 2kq 
Czyli Ew=

a2 
w b) Ew=0 wszystkie maja przeciwne zwroty w c) nie wiem jak Bardzo prosiłbym o rysunek tych trzech podpunktów i objaśnienie ich, bo tak sobie to rozumiem. Wiem, że trzeba wykorzystać zasadę superpozycji pól
23 wrz 20:10
Piotr 10: Zamykam temat, poradziłem sobie z tym zadaniem już emotka
23 wrz 22:11
Trivial: Natężenie pola elektrycznego można traktować podobnie do siły − jest wektorem i ma taki sam zwrot jaki miałaby siła gdyby "brakujący" ładunek był dodatni. Słusznie zauważyłeś, że obowiązuje zasada superpozycji.
23 wrz 22:12
Trivial: A miałem już rysować.
23 wrz 22:12
Piotr 10: Już wiem właśnie trudne nawet było, ale jakoś dałem radę. Mam jeszcze 2 zadania z natężeń, ale jak coś nie będę wiedział to jutro napiszę emotka. Pozdrawiam
23 wrz 22:15
Trivial: Jeśli to zadanie było trudne, to ja nie wiem co jest łatwe.
23 wrz 22:16
Piotr 10: Hahaha, teraz to jest łatwe ''Wszystko jest trudne nim stanie się proste'' emotka
23 wrz 22:18
Trivial: No nie przesadzaj. To zadanie spokojnie mogłoby być drugim zadaniem z elektrostatyki. emotka Pierwsze − siła Coulomba.
23 wrz 22:19
Trivial: rysunek a) od razu widać, że czerwone i zielone się znosi. emotka
23 wrz 22:21
Piotr 10: Może dla Ciebie tak, ale dla mnie to wyższa szkoła jazdy , w szkole same wzory i zadania , i układy równań z 3 niewiadomymi nie wiadomo po co robić takie rzeczy jak na maturze ich nie będzie, obwody itd.. Ale wiadomo lepiej robić takie coś niż teorię i zadania maturalne...., zawsze spoko
23 wrz 22:24
Piotr 10: Yhym, tutaj jest bardzo ładnie to wytłumaczone http://www.youtube.com/watch?v=v5De7Tvt8OY emotka
23 wrz 22:25
Trivial: rysunekc) Ewyp = 4*Ex, gdzie Ex jest składową na x natężenia dowolnej kulki.
23 wrz 22:25
Piotr 10: Teraz trzeba wypadkowe zrobić dwie i później skorzystać z przekątnej kwadratu i jazda
23 wrz 22:26
Trivial:
 2q 2q 
No prosta sprawa, Ex = k

*sin(45o) = k

.
 a2 a2 
23 wrz 22:28
Piotr 10: Wyznacz natężenie pola elektrostatycznego w środku odcinka d=2mm, na którego końcach znajdują się dwa różnoimienne ładunku punktowe o wartościach q1=q2=4*10−9 C. Jak nazywa się układ takich dwóch ładunków? Jakie byłoby natężenie pola w tym punkcie, gdyby ładunki były jednoimienne? Na te drugie pytanie to dipol elektryczny Tylko nie potrafię sobie wyobrazić tego, gdzie te punkty maja być czy na końcu odcinka , czy na końcach środka odcinka Skorzystam dopóki jeszcze jesteś
23 wrz 22:31
Trivial: rysunek
23 wrz 22:34
Piotr 10: Ok, ja niedługo będę i spróbuje emotka
23 wrz 22:36
Trivial: Miałem to samo zadanie kiedyś kiedyś na ćwiczeniach z fizyki, tylko wyznaczyć dla dowolnego punktu w przestrzeni. emotka Jeśli chcesz dobrze to zrozumieć to proponuję się pobawić i wyznaczyć dla dowolnego punktu w przestrzeni!
23 wrz 22:37
Piotr 10: Dobra ogarnąłem, w końcu wiem jak z tymi wektorami natężeń pola elektrostatycznego jest emotka. Ja już idę, dzięki bardzo za pomoc emotka emotka
23 wrz 22:55