FIZYKA - NATĘZENIE POLA ELEKTROSTATYCZNEGO
Piotr 10: Trivial jak będziesz miał czas to wejdź tutaj

Wyznacz natężenie pola elektrostatycznego w środku kwadratu o boku a,w przypadku gdy:
a)w trzech wierzchołkach kwadratu znajdują się trzy jednakowe ładunku q;
b)w wierzchołkach kwadratu znajdują się cztery jednakowe ładunki q;
c) w dwóch kolejnych wierzchołkach kwadratu znajdują się ładunku dodatnie +q, a w dwóch
następnych −− ujemne −q, przy czym wszystkie ładunku mają te same wartości.
W sumie zrobiłem podpunkt a) i b)
| | 2kq | |
w a) E= |
| . Są trzy takie same natężenia, ale mają inne zwroty |
| | a2 | |
Dwa natężenia się równoważą(maja przeciwne zwroty)
w b) E
w=0 wszystkie maja przeciwne zwroty
w c) nie wiem jak
Bardzo prosiłbym o rysunek tych trzech podpunktów i objaśnienie ich, bo tak sobie to rozumiem.
Wiem, że trzeba wykorzystać zasadę superpozycji pól
23 wrz 20:10
Piotr 10: Zamykam temat, poradziłem sobie z tym zadaniem już
23 wrz 22:11
Trivial:
Natężenie pola elektrycznego można traktować podobnie do siły − jest wektorem i ma taki sam
zwrot jaki miałaby siła gdyby "brakujący" ładunek był dodatni. Słusznie zauważyłeś, że
obowiązuje zasada superpozycji.
23 wrz 22:12
Trivial: A miałem już rysować.
23 wrz 22:12
Piotr 10: Już wiem właśnie trudne nawet było, ale jakoś dałem radę. Mam jeszcze 2 zadania z natężeń, ale
jak coś nie będę wiedział to jutro napiszę

. Pozdrawiam
23 wrz 22:15
Trivial: Jeśli to zadanie było trudne, to ja nie wiem co jest łatwe.
23 wrz 22:16
Piotr 10: Hahaha

, teraz to jest łatwe ''Wszystko jest trudne nim stanie się proste''
23 wrz 22:18
Trivial: No nie przesadzaj. To zadanie spokojnie mogłoby być drugim zadaniem z elektrostatyki.

Pierwsze − siła Coulomba.
23 wrz 22:19
Trivial:

a) od razu widać, że czerwone i zielone się znosi.
23 wrz 22:21
Piotr 10: Może dla Ciebie tak, ale dla mnie to wyższa szkoła jazdy

, w szkole same wzory i zadania

,
i układy równań z 3 niewiadomymi nie wiadomo po co robić takie rzeczy jak na maturze ich nie
będzie, obwody itd.. Ale wiadomo lepiej robić takie coś niż teorię i zadania maturalne....,
zawsze spoko
23 wrz 22:24
23 wrz 22:25
Trivial:

c) E
wyp = 4*E
x, gdzie E
x jest składową na x natężenia dowolnej kulki.
23 wrz 22:25
Piotr 10: Teraz trzeba wypadkowe zrobić dwie i później skorzystać z przekątnej kwadratu i jazda
23 wrz 22:26
Trivial:
| | 2q | | √2q | |
No prosta sprawa, Ex = k |
| *sin(45o) = k |
| . |
| | a2 | | a2 | |
23 wrz 22:28
Piotr 10: Wyznacz natężenie pola elektrostatycznego w środku odcinka d=2mm, na którego końcach znajdują
się dwa różnoimienne ładunku punktowe o wartościach q
1=q
2=4*10
−9 C. Jak nazywa się układ
takich dwóch ładunków? Jakie byłoby natężenie pola w tym punkcie, gdyby ładunki były
jednoimienne?
Na te drugie pytanie to dipol elektryczny
Tylko nie potrafię sobie wyobrazić tego, gdzie te punkty maja być czy na końcu odcinka , czy na
końcach środka odcinka

Skorzystam dopóki jeszcze jesteś
23 wrz 22:31
Trivial:
23 wrz 22:34
Piotr 10: Ok, ja niedługo będę i spróbuje
23 wrz 22:36
Trivial:
Miałem to samo zadanie kiedyś kiedyś na ćwiczeniach z fizyki, tylko wyznaczyć dla dowolnego
punktu w przestrzeni.

Jeśli chcesz dobrze to zrozumieć to proponuję się pobawić i wyznaczyć
dla dowolnego punktu w przestrzeni!
23 wrz 22:37
Piotr 10: Dobra ogarnąłem, w końcu wiem jak z tymi wektorami natężeń pola elektrostatycznego jest

. Ja
już idę, dzięki bardzo za pomoc
23 wrz 22:55