bardzo proszę o pomoc : Jubiler ma dwa kawałki stopu złota. W jednym jest 48 g złota i 2 g miedzi, w drugim 36
g złota i 60 g miedzi. Ile trzeba wziąć z każdego kawałka stopu, aby otrzymać 30 g złota
próby 0,750 ?
23 wrz 20:47
Jakub: Próba 0,750 oznacza, że w kawałku jest 0,75 czystego złota, czyli w 30g jest
0,75*30 = 22,5
48/(48+2) = 48/50 = 0,96 <- tyle złota jest w pierwszym kawałku
36/(36+60) = 0,375 <- tyle złota jest w drugim kawałku
x - tyle bierzemy pierwszego kawałka
y - tyle drugiego
x+y=30
0,96x + 0,375y = 22,5
Masz układ równań do rozwiązania.
23 wrz 21:16