Zbadaj liczbę rozwiązań :)
Marti: Polecenie brzmi: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m gdzie m
należy do R. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu sposobem algebraicznym

f) 2
|x−2|+x=m
2
23 wrz 20:03
lolek betonek: nie zapomniałeś czegoś?
to jest funkcja liniowa
23 wrz 20:05
Marti: Dział nazywa się FUNKCJA WYKŁADNICZA i jest to zadanie z poziomu rozszerzonego.
23 wrz 20:08
lolek betonek: 2|x−2|+x=m2
to dwie półproste są więc...
23 wrz 20:10
lolek betonek: dla x<2
−x+4=m2
dla x>2
3x−4=m2
23 wrz 20:11
ZKS:
Zapewne chodzi o równanie 2|x − 2| + x = m2.
23 wrz 20:11
Marti: ZKS: właśnie o to mi chodzi, dokładnie.
23 wrz 20:12
lolek betonek: aaa to zupełnie co innego

dla x<2
m
2=4
dla x≥2
m
2=2
2x−2
m=2
x−1 (2
n nie może być <0)
23 wrz 20:16
lolek betonek: sory błąd
|m|=2x−1
23 wrz 20:18
ZKS:
Założenie powinno być m ≠ 0.
23 wrz 20:31
Marti: A gdyby chcąc rozbić to zadanie na dwa przypadki dla m<2 i m>2 to dla x<2 wychodzi, że po
rozwiązaniu |x−2|+x=2 wychodzi 0=0 a dla x>2 wychodzi, że x =2 i jak to się ma do liczby
rozwiązań?
23 wrz 20:49
ZKS:
Dla m = ±2 masz nieskończenie wiele rozwiązań.
23 wrz 20:55
Marti: I dlaczego tak, jeśli móglbyś/mogłabyś mi wytłumaczyć? A dla m ∊(−∞,−2) (2,∞)
23 wrz 20:59
ZKS:
2|x − 2| + x = m2
|x − 2| + x = 2log2|m|
Dla x < 2
−x + 2 + x = 2log2|m|
log2|m| = 1
nieskończenie wiele rozwiązań dla m = ±2
dla x ≥ 2
2x − 2 = 2log2|m|
x = log2|m| + 1 (jedno rozwiązanie) dla m ∊ R \ {−2 ; 0 ; 2}.
23 wrz 21:04
Marti: Dzięki
23 wrz 21:09