matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje
Mia:
x
2
+ 1
Dana jest funkcja f(x)=
, gdzie x∊R−{0}
x
Wykaż, że zbiorem wartości funkcji f jest suma przedziałów (−
∞
, −2> ∪ <2,+
∞
).
23 wrz 20:02
Mila:
x≠0 Niech w − będzie wartością f(x)
x
2
+1
=w
x
x
2
+1=wx x
2
−wx+1=0 Badamy dla jakiego w to równanie ma rozwiązanie; Δ≥0 Δ=w
2
−4>0 (w−2)*(w+2)>0⇔x∊(−
∞
,−2>∪<2,
∞
) cnw
23 wrz 20:50