Ciągi
jenna.: Kochani! Bardzo proszę o pomoc!
Uzasadnij, że liczby log3 tg60, log5 tg45, log2 sin45 w podanej kolejności tworzą ciąg
arytmetyczny.
23 wrz 20:01
john: | | 1 | |
a1 = log3tg60 = log3√3 = log331/2 = |
| |
| | 2 | |
a
2 = log
5tg45 = log
51 = 0
| | √2 | | 21/2 | | 1 | |
a3 = log2sin45 = log2 |
| = log2 |
| = log22−1/2 = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Nie pamiętam, co dalej, ale widać, że r = − |
| , bo np. 0 − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Może dla bezpieczeństwa podać wzór ciągu:
a
n = a
1 + (n − 1)r
| | 1 | | 1 | |
an = |
| + (n − 1)(− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | n | |
wyjdzie an = − |
| + 1 i można podstawiać kolejne n i wyjdzie 1/2, 0, −1/2 |
| | 2 | |
23 wrz 21:15
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒
2b=a+c
| | √2 | |
tg45o=1 , tg60o= √3=31/2 , sin45o= |
| = 2−1/2 |
| | 2 | |
to 2 log
5 1= log
33
1/2 + log
22
−1/2
0=0
zatem takie liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
23 wrz 22:53
Puchatek:
z prawdziwości implikacji p⇒q nie wynika prawdziwość implikacji q⇒p
przykład:
x = 2 ⇒ x
2 = 4 (prawda)
x
2=4 ⇒ x=2 (nieprawda, x może = −2)
jeżeli piszesz
a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2b = a+c
to z tego, że 2b = a+c wcale nie musi wynikać, że a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny
ale jeżeli napiszesz
a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny ⇔ 2b = a+c
(a to jest prawdą) to już wszystko jest w porządku
Pozdrawiam
24 wrz 09:59