Proszę o pomoc
BL: Rozłóż wielomian na czynniki liniowe: x3−2x2−9x+18
23 wrz 19:10
Kostek:
(x−2)(x−3)(x+3)
23 wrz 19:11
Mila:
Rozpisz Kostek.
23 wrz 19:18
Kostek:
x3−2x2−9x+18
x2(x−2)−9(x−2)
(x−2)(x2−9)⇒a2−b2=(a−b)(a+b) a=x b=3
(x−2)(x+3)(x−3)
23 wrz 19:19
Sara: rozłóż wielomian (x)=23+5x2+4x na czynniki stopnia pierwszego
17 gru 15:41
.:
Sara −−− popraw co napisałaś bo:
1. są błędy w zapisie
2. danego wielomianu nie można rozłożyć na (same) 'czynniki stopnia pierwszego' w zbiorze liczb
rzeczywistych
17 gru 19:46
Jolanta: 23=8
5x2+4x+8 gdyby tak było policzylibysmy Δ i pierwiastki ale Δ jest ujemna więc nie ma
pierwiastków
A może tak 2x3+5x2+4x=x(2x2+5x+4) i dalej nic nie zrobimy bo Δ wychodzi ujemna
18 gru 00:03
π: nieeeee jolka, tonie tak
18 gru 14:51
Jolanta: A jak?
19 gru 00:55