pilne
mila: podaj długość promienia i wspolrzedne srodka okregu o rownaniu
a)x2+y2−4x+6y+1=o
b)x2+y2+3x−y+1=0
prosze o tłumaczenie krok po kroku
23 wrz 19:10
Kostek:
x2+y2−4x+6y+1=0
x2−4x+y2+6y=−1
(x−2)2−4+(y+3)2−9=−1
(x−2)2+(y+3)2=12
O(2,−3) r=2√3
23 wrz 19:16
Mila:
Dobrze Kostek.
23 wrz 19:17
lolek betonek: a) x2 − 4x +y2 +6y +1=0
x2 − 2*2x + y2 +2*3y +1=0
x2 − 2*2x + 4 − 4 +y2 +2*3y +9 −9 +1=0
(x−2)2 + (y+3)2 +1−4−9=0
(x−2)2 +(y+3)2=12
S=(2,−3)
r=√12
23 wrz 19:18
mila: skad w tym zapisie wziela sie 4i9?
(x−2)2−4+(y+3)2−9=−1
23 wrz 19:19
Kostek:
wzór skr.mnożenia
23 wrz 19:23
mila: ktory?
23 wrz 19:23
Kostek:
(a−b)2 i (a+b)2
23 wrz 19:25
mila: a ten podpunkt b?
23 wrz 19:30
Kostek: zrób sama

Nikt nie będzie robił za Ciebie pracy domowej

Miałaś pokazane na przykładzie
jak zrobić
23 wrz 19:33
mila: ale ten jest trudniejszy.
23 wrz 19:33
Kostek:
Proszę Cię

weź się za naukę i zrób sama
23 wrz 19:34
ZKS:
Możesz równie dobrze korzystać z gotowych wzorów
x2 + y2 − 2ax − 2by + c = 0
S = (a ; b) r = √a2 + b2 − c.
U Ciebie
x2 + y2 − 4x + 6y + 1 = 0
−2a = −4 ⇒ a = 2
−2b = 6 ⇒ b = −3
c = 1
S(2 ; −3) r = √22 + (−3)2 − 1 = 2√3
23 wrz 19:35
mila: super ten wzor
23 wrz 19:42
5-latek: Ktory jest w kazdej ksiazce tylko nalezaloby do niej zajrzec
24 wrz 00:50
Piotr:
nie wiem czy jest w kazdej ksiazce. ja bym dodał :
c = a2 + b2 − r2 i a2 + b2 − c > 0
24 wrz 00:57
Gustlik: Kurczę, nie róbcie tego zwijaniem wzorami skróconego mnożenia, to najtrudniejsza, najdłuższa i
najbardziej skomplikowana, w dodatku nieprzejrzysta metoda. To kombinowanie jak koń pod górę.
Są gotowe wzory na to:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C, gdy a
2+b
2−C>0
x
2+y
2−4x+6y+1=0
r=
√22+(−3)2−1=
√4+9−1=
√12=2
√3
S=(2, −3), r=2
√3
x
2+y
2+3x−y+1=0
| | 3 | | 1 | | 9 | | 1 | |
r=√(− |
| )2+( |
| )2−1=√ |
| + |
| −1= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Szczególnie ten drugi przykład z ułamkami rozwiązywać zwijając wzorami skróconego mnożenia...
Będzie się roiło od błędów...
24 wrz 02:46
5-latek: Gustlik i zwijaniem do wzorow skroconego mnozenia trzeba sie tez nauczyc bo sa zadania
gdzie nalezy doprowadzic do postaci kanonicznej .
Poza tym w metodzie o ktorej piszsesz tez trzeba pamietac wzor na r −a to jest tez trudne .W
tym wzorze tez na r tez mozna popelnic blad . A co jesli ktos napisze √22−32−1 i nie
wezmie tego −3 w nawias i dostanie √4−9−1 i bedzie sie zastanawial dalej co robic?
Takie zadania sa opisane w kazdej ksiazce do matematyki i maja pokazane na lekcji jak to zrobic
.
Dlaczego sie pojawiaja na forum ? . jak myslisz ?
Praktycznie sa 2 metody. Musi byc ktoras dobrze wytlumaczona na lekcji
24 wrz 08:52
Gustlik: 5−latek, błąd można popełnić w każdej metodzie. Sztuka polega na dobrym pokazaniu metody,
na wytłumaczeniu, skąd się biora te wzory i jak je stosować, ja moim uczniom pokazuję ten
"mój" sposób i o wiele lepiej go rozumieją, niz zwijanie wzorami skróconego mnożenia, gdzie
większość nie kuma, o co chodzi. Problem w tym, że w szkole pokazywane są metody najdłuższe ze
wszystkich możliwych.
Skoro można pokazać uczniom np. wzory na deltę, x
1, x
2, p i q w funkcji kwadratowej, gdzie
równiez można byłoby się bez nich obejść i rozwiązywać zadania różnymi zawiłymi i
skomplikowanymi sposobami, to czemu nie można pokazać wzorów na współrzędne środka okręgu i
promień

?
25 wrz 00:27
5-latek: Zgadzam sie ze trzeba pokazywac metody zrozumiale .
Tylko ze zwijanie za pomoca wzorow skroconego mnozenia niczym sie tu nie rozni od tego gdzie
nalezy wykorzystac to np przy wzorach Vietea gdzie nalezy obliczyc sume kwadratow
pierwiastkow rownania x
12+x
22 . A tu juz trzeba to kumac . Zgodzisz sie ze mna .
25 wrz 08:28