Wykaż, że funkcja f jest rosnąca.
Blair: Proszę o pomoc.
Wykaż, że funkcja f opisana wzorem f(x)=x3 + 5x, gdzie x∊R, jest rosnąca.
Z:x1, x2 ∊R , x1 < x2 ; x1 − x2 <0
T: f(x1)−f(x2)<0
zaczęłam tak, ale nie wiem czy dobrze..
D−d:
f(x1)−f(x2)=x13 + 5x1 − x23 − 5x2=(x1 − x2)(x12+x1x2 + x22) + 5(x1−x2) =
(x1−x2)(x12+x1x2 + x22 + 5).... i nie wiem co dalej
x1 − x2 <0 z założenia
x12 ≥ 0
x22 ≥ 0
23 wrz 19:07
ZKS:
Wszystko dobrze na końcu dostajesz
(x1 − x2)(x12 + x1x2 + x22 + 5)
teraz wystarczy że pokażesz że
x12 + x1x2 + x22 + 5 jest większe od 0.
Inaczej korzystając z pochodnej.
f(x) = x3 + 5x ∧ x ∊ R
f'(x) = 3x2 + 5 ∧ x ∊ R
Jeżeli f'(x) > 0 to funkcja f(x) jest rosnąca w danym przedziale
3x2 + 5 > 0 ⇒ x ∊ R.
Funkcja f(x) jest rosnąca w dla x ∊ R.
23 wrz 19:14
Blair: ale jak wykazać, że x12 + x1x2 + x22 + 5 > 0
bez korzystania z pochodnej?
23 wrz 19:56
ZKS:
Pokaż że x12 + x1x2 + x22 > 0 i wiedząc że
5 > 0
to dodając stronami otrzymasz liczbę większą od 0.
23 wrz 20:07
Blair: ale jak wykazać ze x12+x1x2 +x22 >0?
mogę napisać, że
x12+x1x2 +x22 = x12+2x1x2 +x22 −x1x2 = (x1 +x2)2 −x1x2
x12+2x1x2 +x22 > x1x2
x12+x1x2 +x22 >0
5>0
x12+x1x2 +x22 +5 >0 ? ?
23 wrz 20:21
ICSP: Wystarczy że zauważysz że
Dalej pewien wzór i odpowiedni komentarz
23 wrz 20:22
Blair: aaa!
| | 1 | | √3x2 | |
(x1 + |
| x2)2 + ( |
| )2 ? |
| | 2 | | 2 | |
23 wrz 20:25
ICSP: i komentarz
23 wrz 20:26
Blair: no, to już jest oczywiste : ) Dziękuję bardzo za podpowiedź ; )
23 wrz 20:29
Mila:
albo
x
12+x
1x
2+x
22+5=
| | x2 | | x22 | |
=(x1+ |
| )2− |
| +x22+5= |
| | 2 | | 4 | |
23 wrz 20:39
PW: f(x1)−f(x2)=x13 + 5x1 − x23 − 5x2 = (x13−x23) + 5(x1−x2) − suma dwóch liczb
ujemnych dla x1<x2.
Strasznie skomplikowany sposób wybraliście dla tak prostego zadania. Zakładam, że
monotoniczność funkcji x3 jest znana.
24 wrz 23:31
ZKS:
Niestety PW tak uczą w szkołach. Zobacz że na samym początku napisane zostało
przez Blair jakim sposobem ma być to rozwiązane. Może ktoś zobaczy takie rozwiązanie
go zaciekawi i będzie tak robił.
24 wrz 23:36
PW: Dobrze, dowód z definicji. Tylko po co się nastawiać koniecznie na iloczyn, kiedy suma dwóch
ujemnych jest ujemna? Nawet jeśli mielibyśmy udawać, że nic nie wiemy o funkcji g(x)=x3, to
prościej byłoby udowodnić, że x13−x23 < 0.
A tak mówiąc między nami, to najprościej byłoby udowodnić, że suma dwóch funkcji rosnących jest
funkcją rosnącą. Dowód twierdzenia ogólnego jest łatwiejszy (i to powinno być pokazane na
lekcji).
24 wrz 23:46
ZKS:
Skoro x1 < x2 to podnosząc do potęgi trzeciej zachodzi również x13 < x23 i tyle wystarczy
napisać.
25 wrz 00:22