Funkcja liniowa
Julia: Wykaż, że jeśli liczba x
o jest miejscem zerowym funkcji liniowej y=ax + b, gdzie a≠0 i b≠0, to
| | 1 | |
miejscem zerowym funkcji liniowej y=bx + a jest liczba |
| . |
| | xo | |
23 wrz 19:00
ZKS:
Pokaż co zrobiłaś.
23 wrz 19:03
Julia: | | 1 | |
wypisałam dane i mam pustkę w głowie xD tzn... coś w stylu a*xo + b = 0 i b* |
| +a = 0 |
| | xo | |
ale nie mam pojęcia co dalej
23 wrz 19:08
ZKS:
Zapisz jak wygląda miejsce zerowe funkcji y = ax + b
xo = ?
23 wrz 19:24
Julia: no wyszło mi xo=±1
23 wrz 19:30
ZKS:
Jak powiedz mi jak Ci to wyszło?
23 wrz 19:36
lolek betonek: lol
23 wrz 19:37
Julia: xD i znowu będzie że dokonałam niemożliwego xD
a*x
o2 + b = b+a
a*x
o2 = a
x
o2 = 1
x
o = ±1
23 wrz 19:40
ZKS:
Naprawdę dokonałaś czegoś niemożliwego.
Masz funkcję y = ax + b. Zapisz jak liczysz jego miejsce zerowe.
23 wrz 19:41
lolek betonek: jak już to tak w drugiej linijce
a*x
o2 + b*x
o = b+a*x
o
ale nie tędy droga
23 wrz 19:42
Julia: | | b | | a | |
dooobra xD xo = − |
| ejj ale w takim razie też xo = − |
| |
| | a | | b | |
dobrze kombinuję?
23 wrz 19:46
lolek betonek: tak dobrze
23 wrz 19:50
Julia: ok już ogarnęłam

dzięki za naprowadzenie na dobrą drogę
23 wrz 19:58