Wyznacz wartość m, dal której reszta z dzielenia wielomianu P(x) przez dwumian Q
Trololo: P(x)=m2x5−4x3−2m ,gdy Q(x)=x+1, R=1
P(x)=m2x10−6x5−3m ,gdy Q(x)=x−1, R=4
Proszę o wytłumaczenie zadania
23 wrz 18:28
Trololo: Poprawka, bo mi ucięło : Wyznacz wartość m, dla której reszta z dzielenia wielomianu P(x) przez
dwumian Q(x) wynosi R
23 wrz 18:29
Trololo: Bardzo proszę o pomoc!
23 wrz 18:43
bezendu:
a)
−m
2+4−2m=1
−m
2−2m+3=0
m
2+2m−3=0
Δ=16
√Δ=4
P(x)=9x
5−4x
3+6 lub P(x)=x
5−4x
3−2
b) analogicznie
23 wrz 18:51
Trololo: Skąd wzięło się pierwsze równanie ?
23 wrz 19:00
Mila:
a)
P(−1)=m
2*(−1
5)−4*(−1)
3−2m=−m
2+4−2m i P(−1)=1⇔
−m
2−2m+4=1
−m
2−2m+3=0
m
2+2m−3=0
Δ=4+12=16
m=1 lub m=−3
b) rozwiązujesz podobnie
P(1)=4⇔
m
2−6−3m=4
dokończ
23 wrz 19:01
Trololo: Dziękuję bardzo
23 wrz 19:14