wyrażenia algebraiczne
abc: Nie otrzymałam konkretnego polecenia, co mogę z tym jeszcze zrobić :
| x2 | | y2 | | z2 | |
| + |
| + |
| |
| (x−y)(x−z) | | (y−z)(y−x) | | (z−x)(z−y) | |
Doszłam do rozwiązania :
x
2 + y
2 (z−x)(z−y) + z
2 (x−y)(x−z)(y−z)(y−x)
Czy coś się da z tym zrobić ? (Jeśli w ogóle to jest poprawnie)
23 wrz 18:14
lolek betonek: | x2 | | y2 | | z2 | |
| + |
| + |
| = |
| (x−y)(x−z) | | (y−z)(y−x) | | (z−x)(z−y) | |
| x2 | | y2 | | z2 | |
| + |
| + |
| = |
| (x−y)(x−z) | | (y−z)(y−x) | | (x−z)(y−z) | |
23 wrz 18:23
abc: ?
23 wrz 18:25
lolek betonek: | (x2)(y−z) | | (y2)(x−z) | | (z2)(x−y) | |
| + |
| + |
| = |
| (x−y)(x−z)(y−z) | | −(y−z)(x−y)(x−z) | | (x−z)(y−z)(x−y) | |
| (x2)(y−z)−(y2)(x−z)+(z2)(x−y) | |
| |
| (x−y)(x−z)(y−z) | |
23 wrz 18:26
abc: a co z : (y−x) ?
23 wrz 18:37
ZKS:
Ustal dziedzinę.
23 wrz 18:40
ZKS:
Wynik to 1 oczywiście po ustaleniu dziedziny.
23 wrz 18:42
lolek betonek: y−x=−(x−y)
dlatego przed (y2)(x−z) jest minus
23 wrz 18:43
lolek betonek: dlaczego wynik to 1?
założenia x≠y≠z
23 wrz 18:44
ZKS:
Jak dlaczego? Bo tak wychodzi po ustaleniu dziedziny.
23 wrz 18:48
lolek betonek: jedyne założenie jakie ja tu widzę to x≠y≠z
jak z tego wynika że wynik to 1?
(poza tym jest wyrażenie tu nie ma wyniku jest najprostsza postać

)
23 wrz 18:51
ZKS:
Wynik = ostateczna postać wyrażenia. Bo chyba o to tutaj chodzi żeby podać końcowy wynik
czyli przedstawić to wyrażenie w najprostszej postaci a najprostszą postacią jest 1.
23 wrz 18:53
lolek betonek: to zrozumiałem
nie wiem tylko czemu uwarzasz, że najprostszą postacią jest 1.
Mógłbyś wytłumaczyć?
23 wrz 18:55
ZKS:
Uważam. Ponieważ po wykonaniu uproszczeń i przekształceń dochodzę do 1.
23 wrz 19:00
ZKS:
Jak tam już doszedłeś do tej postaci?
23 wrz 19:05
lolek betonek: Faktycznie wynik to 1. Przyznam się, że nie chciało mi się upraszczać
23 wrz 19:14