Wyrażenie U{x^2-2x+1}{x^2-1}, gdzie x∊R\{-1,1}, można zapisać w postaci:
kamczatka: | | x2−2x+1 | |
Wyrażenie |
| , gdzie x∊R\{−1,1}, można zapisać w postaci: |
| | x2−1 | |
Δ wychodzi 0, a x
0=1
mianownik to (x−1)(x+1)
ale nie rozumiem tego zadania jak to zapisać jak x∊R\{−1,1}
23 wrz 18:12
kamczatka: niby x∊R\{−1,1}
23 wrz 18:14
lolek betonek: x∊R\{−1,1} to dziedzina wyrażenia
23 wrz 18:15
bezendu:
D=R\{−1,1} x
2−2x+1=a
2−2ab+b
2⇒(x−1)
2
23 wrz 18:16
kamczatka: wiem a odpowiedź mnie dziwi bo przecież x+1 x=−1 więc −1 nie należy przecież do dziedziny ?
23 wrz 18:16
kamczatka: a co z takim przykładem gdy nie ma wzoru skróconego mnożenia:
| | x2−3x+2 | |
Jeżeli x∊R\{0,2} to wyrażenie |
| |
| | x2−2x | |
23 wrz 18:18
bezendu:

Ale to nie jest równanie

Ty masz uprościć wyrażenie...
23 wrz 18:19
23 wrz 18:20