Pierwiastek z x razy pierwiastek z x
john: Zadanie sam sobie wymyśliłem, więc nie wiem, czy ma sens.
√x * √x = ?
Czy jest to po prostu x, skoro:
√x * √x = (√x)2, czyli x
lub √x * √x = x1/2 * x1/2 = x1 = x
Czy też jest to IxI, skoro:
n√a * n√b = n√a*b oraz √x2 = IxI, a zatem √x * √x = √x*x = √x2, czyli IxI
?
23 wrz 17:52
ICSP: Przed dokonywanie jakichkolwiek przekształceń musisz ustalić dziedzinę
23 wrz 19:38
john: słusznie, ależ oczywistość mi umknęła, dzięki
23 wrz 20:47
ola: Pierwiastek x do potęgi 5
23 lis 17:47
Mila:
√x*√x
x≥0⇔√x*√x=√x2=x
23 lis 17:53
Janek191:
√x5 = (x5)12 = x5*0,5 = x2,5
23 lis 18:22
george: x*√x =?
16 gru 16:38
Jolanta: x*√x=x*x1/2=x3/2
16 gru 17:17