Rozwiąż równanie
Pepe: Proszę o rozwiązanie tego równania:
2x4−7x3+2x2+3x=0
23 wrz 17:11
ZKS:
Ile wynosi suma współczynników?
23 wrz 17:12
Janek191:
2 x4 − 7 x3 + 2 x2 + 3x = 0
x*( 2x3 − 7 x2 + 2x + 3) = 0
x = 1 jest pierwiastkiem równania 2 x3 − 7 x2 + 2x + 3 = 0, bo 2 − 7 + 2 + 3 = 0
itd.
23 wrz 17:18
Choko: 2x4−2x3−5x3+5x2−3x2+3x=0
2x3(x−1)−5x2(x−1)−3x(x−1)=0
(2x3−5x2−3x)(x−1)=0
(2x3−2x2−3x2−3x)(x−1)=0
[2x2(x−1)−3x(x−1)](x−1)=0
(2x2−3x)(x−1)2=0
x(2x−3)(x−1)2=0
Czyli x=1 oraz x=0 oraz x=32
23 wrz 17:38