ostrosłup
monika: bardzo prosze o pomoc

!
podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 8 i 6 . Długość
wysokości ostrosłupa jest równa długości promienia okręgu opisanego na podstawie. Wyznacz
objętośc ostrosłupa
23 wrz 17:03
Janek191:
c
2 = 8
2 + 6
2 = 64 + 36 = 100
c =
√100 = 10
r = c : 2 = 5
więc h = r = 5
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp *h = |
| * |
| *8*6 * 5 = 40 [ j3] |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
23 wrz 17:42
Choko: c2=82+62
c=10
zatem h=5 ponieważ promien okregu opisanego na tym trojkacie wynosi 5
V=13Pp*H
V=13*12*8*6*5
V=40
23 wrz 17:45
monika: moge prosic o jakies rysenek bo tak nie bardzo rozumiem skad to wszystko
23 wrz 17:48
Choko:

To chyba wystarczy rysować tutaj nie umiem, jedna z przyprostokątnych ma 8 druga 6 zatem możemy
policzyć przękątną.
23 wrz 18:00
monika: dzieki za pomoc
23 wrz 19:18