pomożecie, bo coś mi nie idzie ;p
lol654321: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie : |3−|x−2||=m+7, ma więcej
rozwiązań dod niż ujemnych
23 wrz 16:59
ZKS:
Na czym stanąłeś?
23 wrz 17:09
lol654321: nie miałem jeszcze tego warunku ,,więcej rozwiązań dodatnich"
, niż ujemnych i nie ogarniam
23 wrz 17:13
ZKS:
Ale czego nie ogarniasz? Masz mieć po prostu więcej rozwiązań dodatnich od ujemnych.
23 wrz 17:15
lol654321: byłbym mega wdzięczny gdyby ktoś zrobił z obliczeniami, to bym sobie sprawdził gdzie robię błąd
23 wrz 17:15
lol654321: no, bo robię bezwzględną wychodzi mi lewa i prawa..i dalej nic
23 wrz 17:16
ZKS:
To się wkopałeś.

Pokaż obliczenia skoro chcesz aby znaleźć błąd na pewno pomożemy i
go poszukamy.
23 wrz 17:17
lol654321: haha oke
23 wrz 17:17
lol654321: |3−|x−2||=m+7
|3−x+2|=m+7
3+x+2=m+7
i tutaj robię m=x−2, ale nie wiem czy jest to poprawne

nie wiem też co dalej
23 wrz 17:19
ZKS:
Od początku źle wartość bezwzględną rozbijasz od zewnątrz nie od wewnątrz. Dodatkowo
brak założeń co do prawej strony. Pytanie do Ciebie jakie wartości przyjmuje wartość
bezwzględna.
23 wrz 17:22
ZKS:
Musisz to zrobić koniecznie algebraicznie? Nie możesz używać metody graficznej?
23 wrz 17:23
lol654321: właśnie muszę algebraicznie
23 wrz 17:27
lol654321: a co do pytania to tak jak zawsze wartość bezwzględna musi być większa lub równa zero c'nie ?
23 wrz 17:36
ZKS:
Tak o to chodzi. Algebraicznie trochę będzie roboty z tym.
23 wrz 17:38
lol654321: potrafisz mi z tym pomóc ? bo ja już sam nie wiem ; p
23 wrz 17:45
ZKS:
Czy odpowiedź to m ∊ [−6 ; −4]?
23 wrz 17:52
lol654321: tak dokładnie! tylko jak do tego dojść

?
23 wrz 17:56
ZKS:
Chwila myślę jaki byłby tutaj najlepszy sposób algebraiczny.
23 wrz 17:58
lol654321: okk
23 wrz 18:00
ZKS:
Graficznie prosto jest zrobić no ale jeżeli trzeba algebraicznie.
23 wrz 18:03
lol654321: a ty to w głowie zrobiłeś/aś ? czy co?
23 wrz 18:19
ZKS:
|3 − |x − 2|| = m + 7 (zał. m ≥ −7)
||x − 2| − 3| = m + 7
Zobaczmy co mamy dla m = −7
||x − 2| − 3| = 0
|x − 2| = 3
x = 5 ∨ x = −1
dla m = −7 mamy warunek nie spełniony więc teraz tylko rozpatrujemy m > −7.
|x − 2| = m + 10 ∨ |x − 2| = −m − 4
dla m = −4 mamy
|x − 2| = 6 ∨ |x − 2| = 0
x = 8 ∨ x = −4 ∨ x = 2 jest ok więc dla m = 4 mamy warunek spełniony
teraz rozpatrujemy kiedy równanie |x − 2| = −m − 4 będzie miało brak rozwiązań a równanie
|x − 2| = m + 10 dwa dodatnie albo jedno dodatnie jedno równe 0
−m − 4 < 0 ∧ m > −7 ⇒ m ∊ (−4 ; ∞)
|x − 2| = m + 10
x = m + 12 ∨ x = −m − 8
m = −12 (sprzeczne z założeniami) ∨ m = −8 (sprzeczne z założeniami)
m + 12 > 0 ∧ −m − 8 > 0 ⇒ m ∊ (−12 ; −8) (sprzeczne z założeniami)
i na koniec rozpatrujemy dla m ∊ (−7 ; −4)
x = m + 12 ∨ x = −m − 8 ∨ x = −m − 2 ∨ x = m + 6
mamy tutaj 4 rozwiązania dla m ∊ (−7 ; −4) i przypadki
jedno ujemne ; jedno równe 0 ; dwa dodatnie
−m − 8 < 0 ∧ m + 6 = 0 ∧ m + 12 > 0 ∧ −m − 2 > 0 ⇒ m = −6
jedno ujemne ; trzy dodatnie
−m − 8 ≤ 0 ∧ m + 6 > 0 ∧ −m − 2 > 0 ∧ m + 12 > 0
m ∊ (−6 ; −2) ∧ m ∊ (−7 ; −4) ⇒ m ∊ (−6 ; −4)
Ostatecznie m ∊ [−6 ; −4].
W razie pytań pisz nie jest to doskonałe rozwiązanie ale jeżeli będziesz miał jakieś pytania
pisz spróbuje na nie odpowiedzieć i rozwiać wątpliwości.
23 wrz 18:20
lol654321: może i nie jest doskonałe, ale i tak bardzo Ci dziękuję (y)
23 wrz 18:28