Jeżeli x≠0 to wyrażenie U{1}{x^2}+U{1}{x} można zapisać w postaci: Odp to :U{x+
kamczatka: Zad.1
| | 1 | | 1 | |
Jeżeli x≠0 to wyrażenie |
| + |
| można zapisać w postaci: |
| | x2 | | x | |
Zad.2
| | 1 | | 1 | |
Wartość wyrażenia |
| − |
| dla każdej liczby rzeczywistej m∊R\{0,1} jest równa: |
| | m−1 | | m | |
jak się rozwiązuje tego typu zadania ?
23 wrz 16:58
ZKS:
W czym problem? Trzeba tylko sprowadzić do wspólnego mianownika.
23 wrz 16:59
23 wrz 17:00
kamczatka: Wracam do tego zadania, ponieważ nie za bardzo rozumiem zadanie 1. Wspólny mianownik to x3 ?
Mógłby ktoś rozpisać te 1 zadanie ? Bo 2 umiem zrobić.
27 wrz 15:42
Basia: dlaczego x
3 ? oczywiście to też jest wspólny mianownik, ale nie najmniejszy
x
2 dzieli się przez x i przez x
2
najmniejszym wspólnym mianownikiem jest x
2
| | 1 | | 1 | |
zobacz na liczbach: |
| + |
| |
| | 52 | | 5 | |
oczywiście możesz przyjąć wspólny mianownik = 5
3 = 125
ale wystarczy 5
2 = 25
27 wrz 15:46
kamczatka:
czemu jest x+1 w liczniku bo x
2:x
2=1*1=1, x
2:x=2*1=2
27 wrz 15:52
Basia: przez co trzeba pomnożyć x żeby dostać x2 ?
przecież nie przez 2 bo 2*x = 2x a nie x2
27 wrz 15:53
kamczatka: dobra dzięki to już wiem.
27 wrz 15:55