Odejmowanie
Marcin: Jest jakas własność dotycząca odejmowania liczb o tych samych wykladnikach? I da radę jakoś
zrobic to: 3375
3−625
3.
23 wrz 16:56
Mila:
Jakie masz polecenie?
23 wrz 17:36
Janek191:
a3 − b3 = ( a − b)*( a2 +a*b + b2)
23 wrz 17:47
Karcin: Polecenie to: rozwiąz rownanie
(NWD(153, ((25−33)2)2))3
23 wrz 17:48
Karcin: Polecenie to: rozwiąz rownanie
(NWD(153, ((25−33)2)2))3
23 wrz 17:48
Janek191:
Tu nie ma żadnego równania !
23 wrz 17:50
Karcin: W sensie ze jest ciąg dalszy ale spróbuje sobie poradzić
23 wrz 17:52
Mila:
NWD wyznaczasz tradycyjnie. Nie widzę znaku równości?
Po kolei:
((25−33)2)2=(32−27)4=54
153=33*53
(NWD(153,54))3=(53)3=59
23 wrz 17:54
Janek191:
( NWD( 3375,625))3 = 1253
23 wrz 17:56
Karcin: Mila mogła bys mi to po woli rozpisać: NWD(3375,625)
3 ale tak z opisem co robisz? I z czego co
wychodzi
23 wrz 18:22
Mila:
15 rozkładam na czynniki pierwsze i podnoszę do 3 potęgi
153=53*33
54=53*5
Wszystkie wspólne czynniki to będzie NWD tych liczb
=53*33 i 54=53*5
NWD(153,54)=53
(NWD(153,54))3=(53)3=59
JUż jasne?
23 wrz 19:52