roziwaz
Rafał: oblicz:
(0,25)log2 5−1
23 wrz 16:43
alfa i omega: 1/16
23 wrz 16:48
ZKS:
alfa i omega jak otrzymałeś taki wynik?
23 wrz 16:50
Rafał: prosiłbym jednak o zapisanie całego rozwiązania a nie tylko wyniku
23 wrz 16:51
23 wrz 16:52
Rafał: ale w jaki sposób rozbić 5−1 ?
23 wrz 16:53
ZKS:
Przydatne wzory
an + m = an * am
alogab = b
nlogab = logabn
(an)m = an * m.
23 wrz 16:53
alfa i omega: log{2}5−1=log{2}4=2
23 wrz 16:56
ZKS:
A nie dziwne że zapewne by zapisano po prostu log24 a nie log25 − 1?
23 wrz 16:57
alfa i omega: Może i trochę dziwne ale policzyłem tak jak zapisał
23 wrz 17:00
Rafał: właśnie czyli można odjąć tak po prostu? wtedy to za proste by było...
23 wrz 17:01
ZKS:
Nie zapisał log2(5 − 1) tylko log25 − 1 a ten zapis jednoznacznie dla mnie wskazuje jak
należy odczytać zapis.
23 wrz 17:01