Równanie
Równina: Proszę o pomoc, jak zacząć

Rozwiąż równanie:
x
4−5x
2+4=0
23 wrz 16:33
ICSP: x4 − 5x2 + 4 = 0
x4 − 4x2 − x2 + 4 = 0
x2(x2 − 4) − 1(x2 − 4) = 0
(x−2)(x+2)(x−1)(x+2) = 0
x = 2 v x = 1 v x = −1 v x = −2
23 wrz 16:34
Równina: ok, rozumiem

chociaż nie wiem czy wpadłabym na to
23 wrz 16:35
ZKS:
Równie dobrze możesz liczyć Δ.
Δ = 5
2 − 4 * 4
√Δ = 3
| | 5 − 3 | | 5 + 3 | |
x2 = |
| = 1 ∨ x2 = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
23 wrz 16:39
bezendu:
albo x
2=t
t
2−5t+4=0
Δ=9
√Δ=3
x
2=1 x
2=4
x=1 lub x=−1 x=2 lub x=−2
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)=0
23 wrz 16:41
Mila:
To tradycyjnie:
W(x)=x4−5x2+4
W(1)=0
Schemat Hornera:
1 0 −5 0 4 x=1
1 1 −4 −4 0
x4−5x2+4=(x−1)*(x3+x2−4x−4)
P(x)=x3+x2−4x−4
P(2)=8+4−8−4=0
Znowu schemat Hornera:
1 1 −4 −4 x=2
1 3 2 0
(x−1)*(x3+x2−4x−4)=(x−1)*(x−2)*(x2+3x+2) i ostatnie z deltą i koniec .
23 wrz 16:42
Mila:
A najkrócej jako dwukwadratowe (patrz Bezendu)
23 wrz 16:43
Równina: Ok, dziękuję wszystkim
23 wrz 16:57
Równina: a w tym równaniu

(x
2−9)
√x−2=0
23 wrz 17:05
ZKS:
Ustal dziedzinę.
a * b = 0 ⇒ a = 0 ∨ b = 0.
23 wrz 17:09
Równina: (x−3)(x+3)≠0 x−2≥0
x=3 x=−3 x≥2
23 wrz 17:12
ZKS:
Zrób jeszcze raz. Naszym a jest nawias x2 − 9 natomiast b to √x − 2.
23 wrz 17:19
Równina:
(x2−9)=0 v √x−2=0
(x−3)(x+3)=0 v x−2=0
x=3 v x=−3 v x=2
23 wrz 17:21
Kostek:
Tylko tu jeszcze trzeba ustalić dziedzinę bo np dla x≤1 to wyrażenie traci sens
23 wrz 17:23
ZKS:
No i dziedzina do tego Ci jest potrzebna aby uwzględnić czy wszystkie rozwiązania należą do
dziedziny tego równania.
23 wrz 17:25
Równina: czyli
D=R\{2}
23 wrz 17:29
Kostek:
Nie
D=x∊<2,∞)
U Ciebie jest źle sprawdźmy dla 1
√1−2 error
23 wrz 17:33
Równina: a co z (x
2−9)
23 wrz 17:34
Kostek:
Tego nie rozważamy
23 wrz 17:35
Równina: wytłumaczyłbyś dlaczego?
23 wrz 17:36
ZKS:
Kostek a niby dlaczego x2 − 9 nie rozważamy? Ustal poprawnie dziedzinę.
23 wrz 18:25
Równina:
(x2−9) ≠ 0
x≠3 x≠−3
x∊<2;+∞)
D=<2;+∞)\{3}
23 wrz 18:31
lolek betonek: lol nie x
2−9 może być równe 0, nawet będzie
23 wrz 18:34
lolek betonek: jedynym założeniem jest x−2≥0
23 wrz 18:34
Równina: masakra, to w końcu jak?
23 wrz 18:35
lolek betonek: D=<2;+∞);
(x=3 v x=−3 v x=2) ∧ x∊D
x∊{2,3}
23 wrz 18:38
Równina: ok, dziękuję
23 wrz 18:41
bezendu:
Równina dziedzinom wielomianu są liczby R więc jedyne założenie x−2≥0 D=x∊<2,∞)
23 wrz 18:44
ZKS:
Dziedziną.
23 wrz 18:47
Równina: ok,
bezendu, dzieki
23 wrz 19:05