23 wrz 15:17
krystek: Ustal dziedzinę i pomnóż obustronnie pzez (3−x)
23 wrz 15:19
mania: coś takiego ? :
5x−8=0
5x=8/5
3−x=0
3=x
(5x−8)*3−x=2*x−3
15x−5x2−24+8x=2x−6
15x−5x2+8x−2x=−6+24
21x−5x2=18
23 wrz 15:30
Piotr 10: ? Co ty zrobiłaś z licznikiem ?. Co to jest w ogóle dziedzina równania ?
23 wrz 15:31
Piotr 10: Wszystko jest źle
23 wrz 15:32
krystek: Dziecko,
zasada mianownik ≠0 ( nie wolno dzielć przez 0)
stąd
| 5x−8 | |
| =2 dziedzina 3−x≠0⇒ x≠3 D=R/{3} |
| 3−x | |
5x−8=2(3−x) i licz dalej
23 wrz 15:34