Rozwiąż układ równań:
wajdzik: Rozwiąż układ równań:
{y=−|x−4|+3
{y=x
2−6x+5
1. x∊(−
∞,4)
−|x−4|+3=x
2−6x+5
x−4+3=x
2−6x+5
x
2−7x+6=0
Δ=25
x
1=1
x
2=6
2. x∊<4,+
∞)
−x+4+3=x
2−6x+5
x
2−5x−2=0
Δ=33
Oczywiście wiem, że mam teraz podstawić x do równania i wyliczyć y, ale mam pewien problem.
Przykładowo w I mam x
1=1, x
2=6. Szóstka tutaj nie jest rozwiązaniem ale nie rozumiem czemu,
jak wstawiłem do równania to miałem 5=5 czyli 0=0 tak samo jak po podstawieniu 1 która jest
rozwiązaniem. Do przykładu II mam to samo pytanie.
Z góry dziękuję za pomoc.
23 wrz 15:06
wajdzik: Może chodzi o to, że przy I mamy x
1 a przy II mamy x
2
23 wrz 15:10
krystek: zobacz czy sprawdza obydwa równania
23 wrz 15:21
wajdzik: Odpowiedź w pdr. jest taka:
V
| | 5−√33 | |
Odpowiedzi mi wychodzą poprawne tylko nie wiem czemu te 6 i |
| nie jest |
| | 2 | |
rozwiązaniem.
23 wrz 15:24
krystek: Ponieważ z dziedziny , ze wstępnego zał odpadają

!
23 wrz 15:26
krystek: I popraw pierwszy zapis po zał. −Ix−4I na Ix−4I ( liczysz poprwanie.)
23 wrz 15:32
wajdzik: Już to widzę, wszystko zrozumiałem.. dzięki wielkie
23 wrz 15:33