Wyliczenie parametru C
asia: Witam,
muszę obliczyć parametr C tak, by funkcja była funkcją gęstości dla następujących danych:
C*x − 1/5 dla x<1, 7>
0 dla ( −∞, 1) i (1, ∞)
Wiem, że to powinna być całka oznaczona od 1 do 7, tylko wynik wychodzi mi jakiś niefajny −
0,045 − miałam tak na sprawdzianie i pani powiedziała, że źle.
Czy może ktoś pomóc?
23 wrz 13:49
Basia: przecież te dane są bez sensu; popraw
23 wrz 13:52
asia: Rzeczywiście, miało być 7 a nie 1 w drugim nawiasie. Czy teraz jest przejrzyście?
C * X − 1/5 dla x <1, 7>
F(x)
0 dla x (−∞, 1) i (7, ∞)
23 wrz 13:56
Basia:
1∫
7 (Cx −
15)dx = 1
[ Cx
2 −
15x ]
17 = 1
49C −
75 − [ C −
15 ] = 1
48C −
65 = 1
48C = 1+
65
23 wrz 13:59
asia: Czyli jednak dobrze! Dziękuję Ci bardzo, Basiu! Idę z samego rana do pani, bo chcę mieć chociaż
tę trójkę na maturalnym!
23 wrz 14:01
23 wrz 14:03