Oblicz stosując prawa działań na potęgach
Arek: (35)−9 *[13−2]7/(3−3)−5*[(−13)−6]8
23 wrz 11:46
Basia: przy okienku, w którym piszesz jest zakładka
"Kliknij po więcej przykładów"
więc kliknij i zobacz jak się pisze duże ułamki
tak samo jak małe zresztą, a to umiesz tylko trzeba użyć dużego U
23 wrz 11:50
Arek: Dobra−druga próba:
| (35)−9*[(13)−2]−7 | |
| |
| (3−3)−5*[(−13)−6]8 | |
23 wrz 12:05
Basia: bardzo ładnie;
teraz wykonujesz działania na potęgach
tak jak poprzednio korzystasz z tego, że
a
−n = (
1a)
n
i z tego, że
| | an | |
(an)m = an*m an*am = an+m |
| = an−m |
| | am | |
| 3−45*(32)−7 | |
| = |
| 315*[(−3)6]8 | |
//bo (−)
parzystej = (+)
| 3−59 | |
| = 3−59−63 = 3−122 |
| 363 | |
sprawdzaj, bo mogłam się pomylić
23 wrz 12:20