Łatwa pochodna
Masia: | | 1 | |
Pochodna z |
| = ? |
| | x * ln10 | |
23 wrz 11:37
Basia:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )' = ( |
| * |
| )' = |
| *( |
| )'= |
| | x*ln10 | | ln10 | | x | | ln10 | | x | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *(− |
| ) = − |
| |
| ln10 | | x2 | | x2*ln10 | |
23 wrz 11:41
Masia: | | x * x'' − (x')2 | |
W odpowiedziach jest |
| |
| | x2 * In10 | |
23 wrz 11:51
Basia:
x" = (x')' = 1' = 0
(x')
2 = 1
2 = 1
podstaw i masz
| x*0 − 1 | | 1 | |
| = − |
| |
| x2*ln10 | | x2*ln10 | |
a swoją drogą co za idiotyczna odpowiedź
23 wrz 11:54
Masia: A co jeżeli x jest wielomianem o nieznanej potędze a nie stałą?
23 wrz 12:00
Basia: nie bardzo rozumiem to pytanie;
| | 1 | |
czy o coś takiego Ci chodzi |
| ? |
| | w(x)*p(x) | |
23 wrz 12:04
Masia: Chodzi o to czy np. x jest zmienną −−> f(z) = x coś w tym stylu
23 wrz 12:06
Basia: napisz może jakiś konkretny przykład
23 wrz 12:06
Masia: Wyznacz drugą pochodną h(x) = log f(x)
23 wrz 12:09
Basia:
pochodna funkcji złożonej
| | 1 | | f'(x) | |
h'(x) = |
| *f'(x) = |
| |
| | f(x) | | f(x) | |
a teraz pochodna ilorazu
| | f"(x)*f(x) − f'(x)*f'(x) | | f"(x)*f(x) − (f'(x))2 | |
h"(x) = |
| = |
| |
| | f2(x) | | f2(x) | |
23 wrz 12:14
Basia: oj przepraszam; przeczytałam
h(x) = lnf(x)
to będzie trochę inaczej
23 wrz 12:24
Masia: | | 1 | |
Cały czas wychodzi mi − |
| a nie jak w odpowiedzi |
| | x2 * In10 | |
23 wrz 12:31
Masia: | | 1 | |
Zamiana h'(x) = |
| jest poprawna? |
| | x * In10 | |
23 wrz 12:33
Masia:
23 wrz 12:42
Basia:
| | lnf(x) | |
h(x) = logf(x) = |
| |
| | ln10 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | f'(x) | |
h'(x) = |
| *(lnf(x))' = |
| * |
| *f'(x) = |
| |
| | ln10 | | ln10 | | f(x) | | ln10*f(x) | |
| | 1 | | f"(x)*f(x) − (f'(x))2 | |
h"(x) = |
| *(lnf(x))" = |
| |
| | ln10 | | ln10*f2(x) | |
23 wrz 12:49
Basia:
jeżeli f(x) = x masz tak jak w odpowiedzi
już Ci to pokazałam o 11:54
23 wrz 12:58