Pochodna sinusa - dowód.
V.Abel: Cześć!
Mam prośbę o znalezienie nieprawidłowości w tym dowodzie:
+ Pokazać, że pochodną sinusa, jest cosinus.
Start:
f(x)=sinx
| | sin(x+h)−sin(x) | | (sinx*cosh+sinh*cosx−sinx) | |
f'(x)= lim(h→0) |
| = lim(h→0) |
| = lim(h→0) |
| | h | | h | |
| | cos(90−x)*cosh+sinh*sin(90−x)−sinx | | cos(90−x−h)−cos(90−x) | |
|
| = lim(h→0) |
| = lim(h→0) |
| | h | | h | |
| | | | 180−2x−h | | −h | | −2*sin( |
| )*sin( |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
|
| ⇒ skracam h z mianownika z sin(h2), bo oba |
| | h | |
wyrażenia są prawie równe zeru i finalnie otrzymuję, że
f
'(x)= 2 cosx

!
Gdzie tu jest błąd? Przecież operuję udowodnionymi, pewnymi tożsamościami przekształcając
licznik ilorazu różnicowego, POMOCY, bardzo proszę...
23 wrz 11:22
Basia:
nie możesz "skrócić" sin(−h/2) z h
nawet nie możesz "skrócić" z (−h/2)
| | sinx | |
możesz tylko skorzystać z tego, że limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
(to samo musi być w mianowniku i argumencie sinusa, bo inaczej to nieprawda)
| | 180−2x−h | |
−2*sin |
| *sin(−h2) = |
| | 2 | |
| |
| → sin(180−2x)*1 = cos(2x) |
| −h2 | |
ale gdzieś jeszcze jest błąd, tyle, że go nie widzę
23 wrz 11:32
AS:
1/hsin(−h/2) = −1/2 gdy h → 0 , chyba o to chodziło.
| | sin(a*x) | |
lim(x→0) |
| = a |
| | a*x | |
23 wrz 11:33
Basia:
| | sin(x+h) − sinx | |
(sinx)' = limh→0 |
| = |
| | h | |
| | 2x+h | | h | |
limh→0U{2cos |
| )*sin |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 2x+h | |
limh→0cos |
| *limh→0U{sinh2}{h2 = |
| | 2 | |
23 wrz 11:37
Basia: aj no widzę przecież
| | 180−2x | |
= sin |
| *1 = sin(90−x)*1 = cosx |
| | 2 | |
ale mój dowód jest szybszy
23 wrz 11:38
V.Abel: Ok, dzięki wielkie, jak się pojawi jakieś "ale", to napiszę.
Jeszcze raz ogromne dzięki
23 wrz 11:46
Basia: powodzenia
23 wrz 11:46