udowodnij, że zachodzi
Lorak: Udowodnij, że zachodzi:
Nie ma założeń co do znaku a i b, więc rozwiązałem to tak:
dla a+b < 0 nierówność zachodzi zawsze
dla a+b ≥ 0 podniosłem stronami do kwadratu i po kilku przekształceniach otrzymałem (a−b)
2≥0,
co jest zawsze prawdziwe.
Poprawnie to zrobiłem?
Bo wydaje mi się, że od razu nie mogłem podnieść do kwadratu?
22 wrz 23:34
bezendu:
2a
2+2b
2≥a
2+2ab+b
2
2a
2+2b
2−a
2−b
2−2ab≥0
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
C.N.W
ja bym zrobił tak
22 wrz 23:37
Eta:
c.n.w
22 wrz 23:42
PW: bezendu,
jedziesz od tezy bez żadnego komentarza. Zwyczajowo przyjmuje się, że jeśli
nie ma komentarza, to następne zdanie wynika z poprzedniego. Udowodniłeś twierdzenie:
| | a2+b2 | | a+b | |
Jeżeli √ |
| ≥ |
| , to (a−b)2≥0 |
| | 2 | | 2 | |
Nie pytali o to, nie wiadomo dlaczego piszesz "C.N.W.". Powiem więcej − to twierdzenie jest
oczywiste, banalne (następnik jest zdaniem prawdziwym) i nic nie mówi o prawdziwości
| | a2+b2 | | a+b | |
założenia √ |
| ≥ |
| |
| | 2 | | 2 | |
22 wrz 23:52
PW: O widzisz, znowu Eta się śmieje.
22 wrz 23:53
Lorak: więc jak to zrobić poprawnie?
Na razie dowiedziałem się tylko, co bezendu zrobił źle.
23 wrz 00:03
PW: Przepisać wywód bezendu od końca, pisząc na początku: dla dowolnych rzeczywistych a i b
prawdziwa jest nierówność:
(a−b)2≥0,
z której wynika itd.
23 wrz 00:08
Lorak: Jak to od końca?
Jak mam wpaść w ogóle na to, żeby na samym początku rozwiązania napisać, że (a−b)2≥0, a nie
np. (a+b)2≥0 ?
Dzięki mimo wszystko.
23 wrz 00:23
Nienor: Ja na maturze, bo pewnie o nią ci idzie. Robiłam tak jak bezendu później obok
przepisywałam od końca i skreślałam to pierwsze. Nikt ci nie każe wpadać na to od samego
początku. Po prostu taki jest zapis w matematyce i tyle.
23 wrz 10:36
asdf: a = b = 0.5
zachodzi wtedy nierownosc?
23 wrz 11:04
Basia: zachodzi
asdf; zachodzi
L=
√(0,25+0,25)/2 =
√0,25 = 0,5
L ≥ P
23 wrz 11:20
asdf: | | √0.25 + 0.25 | |
L = |
| = √0.25 = 1/2 |
| | √2 | |
tak powinno byc
23 wrz 14:41
23 wrz 14:51
asdf: piewiastka nie zauwazylem, dlatego takie dziwne pytanie
23 wrz 14:58
ZKS:
Musi zachodzić ponieważ jest to nierówność pomiędzy średnimi
średnia kwadratowa ≥ średnia arytmetyczna
równość zachodzi tylko wtedy kiedy wyrazy są sobie równe.
23 wrz 15:03