Oblicz dziedzinę:
Podstawczi: Oblicz dziedzinę:
x3 − 2{x}
Czy to będzie x należy (0,+nieskończoności) ?
22 wrz 22:09
5-latek: | | 2 | |
jesli to ma byc tak x3− |
| to D=ℛ\{0} |
| | x | |
22 wrz 22:12
Podstawczi: nie nie 2√x
22 wrz 22:16
Podstawczi: wybaczcie za błąd
22 wrz 22:16
ppp: jak 2{x} to dobrze masz, ze od zera do nieskończoności
22 wrz 22:17
ppp: 2√x *
22 wrz 22:17
Mila:
f(x)=x3−2√x
x∊<0,∞)
22 wrz 22:18
Podstawczi: nie jest w potędze, więc będzie od (0 do + nieskończoności)
22 wrz 22:20
5-latek: z tym ze x∊<0 ,∞) bo to co pod pierwiastkiem ma byc ≥0
22 wrz 22:21
Podstawczi: a przykład
x2 + 2b : √x−1
Jaka będzie dziedzina? x należy do (1, +nieskoń) ?
22 wrz 22:22
Mila:
f(x)=x
3−2
√x
x∊<0,
∞)
x∊(0,
∞)
22 wrz 22:22
Podstawczi: a tak, z tym znaczkiem <, macie rację
22 wrz 22:23
Bogdan:
Przepraszam, że pomarudzę. Dziedzina jest zbiorem, a nie liczbą. Nie da się jej obliczyć.
Trzeba uważać na stosowane określenia.
22 wrz 22:24
Podstawczi: OKREŚL*
22 wrz 22:24
5-latek: | | x2+2b | |
y= |
| to x−1>0 to x>1 czyli x∊(1,∞) nie moze byc x−1≥0 bo mianownik nie |
| | √x−1 | |
moze rownac sie 0
22 wrz 22:30
Podstawczi: okej, czyli poprawnie
22 wrz 22:31
Bogdan:
Raczej "wyznacz"
22 wrz 22:39