| P(A∩B) | ||
P(A|B)= | ||
| P(B) |
| P(A∩B`) | ||
P(A|B`)= | ||
| P(B`) |
rozpisz A∩B' (kolor zielony)
P(B')= 1− P(B)
masz 2 rownaini z dwoma niewiadomymi− przyjmij sobie x,y za odpowiednie
prawdopodobienstwa, aby lepiej sie liczyło

| 1 | ||
Z rysunku widać, że P(A∩B)+P(A∩B')=P(A)= | (1) | |
| 3 |
| 1 | ||
P(A∩B)=P(A|B)*P(B)= | P(B) (2) | |
| 5 |
| 1 | ||
P(A∩B')=P(A|B')*P(B')=P(A|B')*[1−P(B)]= | *[1−P(B)] (3) | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
P(B)+ | *[1−P(B)]= | ||||
| 5 | 2 | 3 |
| 1 | 1 | 1 | |||
x+ | *[1−x]= | /*30 | |||
| 5 | 2 | 3 |
| 5 | ||
Odp: P(B)=x= | ||
| 9 |
| 1 | 5 | 1 | ||||
P(A∩B)=P(A|B)*P(B)= | * | = | ≠0, czyli zdarzenia się nie wykluczają, bo mają część | |||
| 5 | 9 | 9 |