Kombinatoryka
Karol mat: Jest 7 kul białych,2 czerwone, 1 zielona, napisz co jest bardziej możliwe wypadnie cie 2 kul
białych czy 2 kul różnego koloru odpowiedz uzasadnij. Dzięki za pomoc
22 wrz 21:56
Mila:
Opisz jakie jest doświadczenie losowe. Najlepiej przepisz dokładnie treść z książki.
22 wrz 21:59
Karol mat: Problem w tym, że nie mam tego zadania nigdzie. Było na spr na którym mnie nie było i ktoś tyle
zapamiętał.
22 wrz 22:02
Mila:
Ile kul losowano?
22 wrz 22:04
Karol mat: Wygląda na to, że 2
22 wrz 22:45
Mila:
7B, 2C,1Z
7+2+1=10 liczba wszystkich kul
Losujemy 2 kule bez zwracania.
A− wylosowano 2 kule białe (BB)
|A|=7*6=42 pierwszą biała na 7 sposobów, drugą biała
B− wylosowano dwie kule różnego koloru
(BC),(CB),(BZ),(ZB),(CZ),(ZC)
|B|=2*7*2+2*7*1+2*2*1=28+14+4=46
22 wrz 23:11
Bogdan:
| | | | 10 * 9 | |
|Ω| = | = |
| = 45 |
| | | 1 * 2 | |
| | | | 7 * 6 | | 21 | |
|E| = | = |
| = 21, P(E) = |
| |
| | | 1 * 2 | | 45 | |
| | | | | | | | | | | | | | 23 | |
|F| = | * | + | * | + | * | = 7*2+7*1+2*1 = 23, P(F) = |
| |
| | | | | | | | 45 | |
22 wrz 23:30