logarytm
grzechu: Prosiłbym o rozwiązanie tego zadania i wyjaśnienie poszczególnych etapów rozwiązywania
625log5 2 − 1/8 oraz: (1/125)log5 3 + 2/3
Próbowałem już to rozwiązać ale mi nie wychodzi,jeśli ktoś tylko może to prosze o rozwiązanie i
wyjaśnienie tego
22 wrz 21:54
Mila:
Dawno by Ci ktoś pomógł, ale masz kiepsko napisane.
625log5−18 taki przykład ma być?
22 wrz 21:57
grzechu: tam jest −1/8 ...nie cały log przez 8.
22 wrz 22:02
grzechu: dokładnie to tam jest −18 a w drugim 23
22 wrz 22:10
Mila:
Czyli tak:
625
(log52−18) ?
| | 24 | |
=54*(log52−18)=5(4log52−12)=5log524*5(−12)= |
| = |
| | √5 | |
O ile dobrze zrozumiałam zapis.
w drugim napisz tylko wykładnik.
22 wrz 22:16
grzechu: no właśnie taki miał wyjść

dzięki Mila
22 wrz 22:29
Mila:
| | 1 | |
( |
| )log53+23=5−3*(log53+23)= |
| | 125 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=5log5(3−3)*5−2=3−3* |
| = |
| * |
| |
| | 25 | | 27 | | 25 | |
22 wrz 22:40