problem cauchy'ego
Dave: rozwiąż problem cauchy'ego
2xyy'=x2y2
y(4)=2
rozwiazując dane działanie stosuje poniższe podstawienie
z = x/y <=> 1/z=y/x <=> y'=z'x+z
i dostałem postać
dzz=−dx4x
czy mógłbym prosić o sprawdzenie czy dobrze wyprowadziłem?
22 wrz 21:50
sushi_ gg6397228:
wystarczy zwykłe rozdzielenie zmiennych i po problemie
22 wrz 21:56
Dave: jak bez postawienia licze, zwykłym rozdzieleniem to wychodzi mi ydy =1/2 * xdx
22 wrz 22:23
Dave: tam w przykładzie pomyliłem sie. powinno być
2xyy'=x2+y2
22 wrz 22:25
sushi_ gg6397228:
to zapisz kolejne przeksztalcenia, bo podany wynik za pierwszym razem− jest do bani
22 wrz 22:29
Dave: 2xyy'=x2y2
2y'= xy + yx
y' = 12xy + 12yx
tu podstawiam
z = xy <=> 1z = yx <=> y'=z'x+z
z'x + x = 3/4*z
z'x = − 1/4 z
z' = −z/4x
dz/dx = −z/4x
dz/z = −dx/4x
22 wrz 22:37
sushi_ gg6397228:
z jakiej racji masz 3/4 z po prawej stronie


a potem
3/4 jabłka − gruszka= −1/4 jabłka −−>
CHYBA SOBIE JAJA ROBISZ
22 wrz 22:43
Dave: bład przy przepisywaniu tam powinno być
z'x + z = 3/4*z
z'x = − 1/4 z
z' = −z/4x
dz/dx = −z/4x
dz/z = −dx/4x
22 wrz 22:52
sushi_ gg6397228:
dalej to samo SKĄD SIĘ WZIĘŁO 3/4 Z?
22 wrz 23:02