Oblicz rozkładając na czynniki: p{20^2+15^2}
Podstawczi: Oblicz rozkładając na czynniki:
√202+152
22 wrz 21:49
Kostek:
rozkładając na czynniki ?
√625=25
22 wrz 21:51
Podstawczi: wiem, że z tego tyle wychodzi, jednakże w poleceniu jest oblicz, rozkładając wyrażenia
podpierwiastkowe na czynniki, kompletnie nie wiem o co chodzi :<
22 wrz 21:52
Mila:
Ten przykład masz dobrze rozwiązany, podaj następne, to będziemy wiedzieć o co chodzi w
zadaniu.
22 wrz 21:55
sushi_ gg6397228:
wskazówka:
20=4*5
15=3*5
22 wrz 21:58
Podstawczi: robiłam już w ten sposób 4*5... ale nie wiem co poczynić z tym dalej
z resztą przykładów dałam sobie radę, przeważnie chodzi o wyciąganie liczb przed nawias i potem
prosta sprawa, bo między dwoma liczbami pod pierwiastkiem jest iloczyn, nie suma...
22 wrz 22:06
sushi_ gg6397228:
(4*5)2 + (3*5)2= 42*52+32*52= 52 *(....) i masz postac iloczynowa
√a2*b2= a*b i po zabawie
22 wrz 22:11
Podstawczi: Okej, już wiem
22 wrz 22:13
Podstawczi: wpadłam jeszcze przed rozwiązaniem, wyszło również 25, dzięki!
22 wrz 22:14