22 wrz 21:30
mtay: nikt nie pomoze?
22 wrz 22:06
wmboczek: chyba tak, ale nie chce mi się liczyć dokładnie
e) 21/2n (wypisz zobaczysz, zrozumiesz więcej)
f) 1/n(n+1)=1/n−1/(n+1)
51/2−1/2+1/(n+1)
22 wrz 22:16
mtay: a jaka jest zaleznosc miedzy wzorem rekurecyjnym a ogolnym?
22 wrz 22:38
Bogdan:
Pomogę, ale zapisz jedno zadanie tutaj.
22 wrz 22:45
wmboczek: generalnie nie ma zależności, każdy przypadek jest inny
22 wrz 22:47
mtay: a1=√2
an+1=(√2)log2an
22 wrz 22:55
Bogdan:
(√2)log2 an = 20,5 log2 an = 2log2 √an = √an
a1 = √2 = 21/2
a2 = (21/2)1/2 = 21/4
a3 = (21/4)1/2 = 21/8
a4 = (21/8)1/2 = 21/16
...
an = ... czy widzisz już jak powstają kolejne wyrazy ciągu?
22 wrz 23:17
mtay: juz jasne, dzieki
22 wrz 23:20