Wykaż
Kostek:
Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba n
5−n jest podzielna przez 30
n
5−n=n(n
4−1)
n(n
2−1)(n
2+1)
(n−1)n(n+1)(n
2+1)
Mam 3 kolejne liczby całkowite więc to jest podzielne przez 6 a nie przez 30
22 wrz 21:28
ICSP: n2 + 1 = n2 − 4 + 5
22 wrz 21:29
Kostek:
ale co mi to da ?
(n−1)n(n+1)(n
2−4)+5
(n−1)n)(n+1)(n−2)(n+2)+5
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5
22 wrz 21:40
ICSP: Źle.
22 wrz 21:41
Kostek:
Dlaczego ? przecież podałeś mi n2−4
a2−b2 z tego wzoru korzystam
22 wrz 21:45
ICSP: Pomyliłeś nawiasy

a*b*c*(d+1) ≠ a*b*c*d + 1
22 wrz 21:51
Kostek: jak pomyliłem ?
22 wrz 21:56
Mila:
(n−1)n(n+1)(n2+1) podstaw za niebieskie(n2−4+5)
i zapisz w nawiasie kwadratowym, to Ci się nie pomyli.
22 wrz 22:03
Kostek:
(n−1)n(n+1)[n2−4+5]
22 wrz 22:05
Mila:
Wiesz co dalej?
22 wrz 22:24
Eta:
Ja wiem

(n−1)*n*(n+1)[(n−2)(n+2)+5] = (n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+
5*(n−1)n(n+1)
teraz dodaj odpowiedni komentarz ........
22 wrz 22:27
Kostek:
Eta ,że Ty wiesz to wie każdy ale ja nie wiem
22 wrz 22:28
krystek:
Eta i przykro ,że jeszcze chcesz komentarz mieć napisany ,nie dostaniesz "6"
22 wrz 22:29
Eta:
Witaj
krystek

@
Kostek "....... to wie każdy", no to i Ty powinieneś
22 wrz 22:32
Kostek:
Ale widocznie ja jestem wyjątkiem
22 wrz 22:35
Kostek: dobra już wiem
Dziękuję
22 wrz 22:36
Eta:
22 wrz 22:38
Kostek:
iloczyn pięciu kolejnych liczb jest podzielny przez ile ?
22 wrz 22:38
Eta:
5
22 wrz 22:40
Kostek:
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)
a ten przez ile się dzieli ?
22 wrz 22:41
Eta:
Przez 5, 10, 15, 30
22 wrz 22:42
Kostek:
Eta a możesz mi powiedzieć jak to wnioskować ?
22 wrz 22:42
Eta:
Wśród pięciu kolejnych liczb całkowitych istnieje dokładnie jedna podzielna przez 5
22 wrz 22:45
Eta:
Wśród trzech kolejnych liczb całkowitych ( a w tej piątce takie są)
istnieją co najmniej dwie podzielne przez 2 i dokładnie jedna podzielna przez 3
takie kolejne trójki
(n−2)(n−1)n lub (n−1)n(n+1) lub (n(n+1)(n+2)
22 wrz 22:48
Kostek:
Czyli (n−1)n(n+1) jest podzielny maksymalnie przez 6 ?
22 wrz 22:52
5-latek: Tak
22 wrz 22:54