pitagoras
abc: Udowodnić, że jeśli liczby całkowite a,b,c i k spełniają warunek: 3a + 4b = 5c
to a2 + b2 − c2 = k2.
Próbowałem z pierwszego wyznaczyć a:
a = (5c − 4b) / 3 => i wstawić do drugiego:
otrzymując: a2 + b2 − c2 = (5b − 4c)92.
Tylko znowu nie idzie udowodnić, że o ile warunek jest spełniony to powstaje kwadrat podzielny
przez 9...
22 wrz 21:00
ICSP: a to nie jest przypadkiem zadanie z olimpiady ?
22 wrz 21:02
PW: Chyba treść zadania źle przepisana. Dlaczego ze spełnienia warunku dla trzech liczb miałaby
wynikać jakaś ich relacja z czwartą, o której nic nie wiemy?
22 wrz 23:40